Om u een betere ervaring op onze website te geven, maken wij gebruik van cookies Voor meer informatie over hoe wij cookies gebruiken, kunt u ons privacybeleid raadplegen.

Bekijk de webinar: ‘Using the MLA International Bibliography to Guide the Research Process’

Geplaatst op 14-05-2019 in Bibliotheken


De Modern Language Association biedt gratis toegang tot een online cursus die studenten leert hoe zij de MLA International Bibliography kunnen gebruiken voor hun onderzoek. Lees meer over deze cursus, ontdek tips voor docenten, en bekijk een webinaropname waarin de MLA uitlegt hoe de MLA International Bibliography ingezet kan worden om studenten te begeleiden in hun onderzoeksproces.

In een webinar die onlangs door Research Information georganiseerd werd, gaven Angela Ecklund en Farrah Lehman Den van de Modern Language Association (MLA) een overzicht van de verschillende online onderwijstools die ontwikkeld zijn voor gebruik met de MLA International Bibliography. Claire Buck, hoogleraar Engels bij Wheaton College, beschreef daarnaast hoe zij de bibliografie in haar curriculum integreert om studenten te betrekken bij het onderzoeksproces.

Gratis online cursus ‘Understanding the MLA International Bibliography
De MLA is rond 2012 gestart met het online plaatsen van tutorials over het gebruik van de MLA International Bibliography. De tutorials zorgden ervoor dat individuele faculteitsleden en bibliothecarissen niet langer hun eigen instructievideo’s hoefden te maken en bij te houden.

Ingegeven door de populariteit van de tutorials en de wens een nog robuustere leerbeleving voor studenten te ontwikkelen, heeft de MLA vorig jaar een gratis vijfdelige cursus met Creative Commons licentie ontwikkeld: Understanding the MLA International Bibliography. Deze cursus informeert studenten over de scope en de doelstelling van de MLA International Bibliography en leert hen hoe zij deze en andere databanken effectief kunnen inzetten bij hun onderzoek.

De cursus bestaat uit vijf delen met ieder één of twee videotutorials, gevolgd door vragen die de progressie meten:
1. What is the MLA Bibliography?
2. Searching
3. Limiting Searches & Advanced Searching Techniques
4. Peer Review
5. Understanding Search Results & Locating Full Text

De delen bouwen op elkaar voort, dus ze moeten in deze volgorde gevolgd worden. Gebruikers krijgen een badge voor elk deel dat zij afronden, en dit spelelement heeft bijgedragen aan de populariteit onder studenten.

In 2018 zijn vier onderwerpspecifieke modules toegevoegd:
1. Linguistics
2. Folklore
3. Rhetoric & Composition
4. Film, Television & Radio

Het MLA Style Center: Ondersteunende tools van de Modern Language Association

Op de MLA Style Center website is een ruim aanbod aan door experts ontwikkelde bronnen te vinden, bijvoorbeeld voor het doceren van de MLA-citatiestijl, onderzoeksvaardigheden en schrijftips. Hier zijn bijvoorbeeld een instructeurshandleiding voor ‘Understanding the MLA International Bibliography: An Online Course’ en verschillende lesplannen en opdrachten te vinden.

Studenten betrekken bij de MLA International Bibliography: Het Scholarly Conversation Project
Het Scholarly Conversation Project is één van die opdrachten. Hierin leren studenten hoe seriële publicaties in databanken gepresenteerd worden en hoe zij deze chronologisch lezen. In kleine groepjes selecteren studenten één tijdschrift uit een titellijst, waarna zij de metadata van deze titel per decennium vastleggen en analyseren. Deze analyse leidt tot waarnemingen die stof tot nadenken en discussie geven.

De bibliografie in de praktijk: De opdracht van Wheaton College
Dr. Claire Buck doceert onder meer het vak ‘English 290: Approaches to Literature and Culture’ op Wheaton College; een verplicht vak voor studenten die een Major of Minor volgen in English of Creative Writing. In dit vak geeft zij studenten onder meer een groepsopdracht waarbij zij de MLA International Bibliography moeten gebruiken om de onderzoeksliteratuur die door de jaren heen over een auteur en/of specifiek werk gepubliceerd is te bestuderen. Elke groep moet vervolgens zijn bevindingen presentere en trends tonen. Volgens Dr. Buck leert deze opdracht studenten hoe verschillende bronnen en bibliografieën kunnen helpen een compleet beeld te schetsen van het leven van het werk of de auteur.

Bekijk de webinar voor meer informatie over de cursus ‘Understanding the MLA International Bibliographyen de manieren waarop de bibliografie in het onderwijs ingezet kan worden.

Wilt u meer informatie over of gratis proeftoegang tot EBSCO’s uitgebreide full-text databank MLA International Bibliography with Full Text? Neemt u dan contact met ons op, of vul het formulier op de website in.

Bekijk de webinar

Share this: