Deze website maakt gebruik van cookies om een optimale gebruikerservaring te kunnen bieden.

Deze website maakt gebruik van cookies.

Maatwerkopties voor onderzoekstools helpen gebruikers efficiënter te zijn

Geplaatst op 10-08-2017 in Bibliotheken


De mogelijkheid uw onderzoekstool op maat te maken voor uw verschillende gebruikers zorgt voor efficiënter onderzoek en optimaal gebruik van uw collectie. Lees dit artikel voor meer informatie.

We leven in een tijdperk waar “one size fits all” niet langer de standaard is. Vrijwel alles dat we in ons dagelijks leven tegenkomen kent enige vorm van technisch maatwerk – van hoe we televisie en films kijken tot onze muziekkeuze en hoe we onze e-mails bekijken. Wanneer het goed gedaan wordt, kan maatwerk effectief zijn en een antwoord bieden op pijnpunten die we anders tegen zouden komen. Dit geldt ook voor bibliotheekbezoekers en onderzoek. Wanneer u uw eindgebruikers een effectieve discovery-oplossing met opties op maat biedt, helpt u hen meer dan u wellicht van tevoren voor mogelijk zou houden.

Wat is maatwerk nu eigenlijk precies? Wat is het verschil met personalisatie? En waarom zou u onderzoek op maat willen maken door middel van een discovery tool?

Laten we allereerst eens kijken naar het verschil tussen maatwerk (customization) en personalisatie op het gebied van technologie. De Nielson Norman Group definieert de twee termen en toont een duidelijk onderscheid aan.

Personalisatie wordt gedaan door het systeem dat gebruikt wordt. Denk bijvoorbeeld aan online winkelen op Amazon; dat is personalisatie op zijn best. Content en functionaliteiten worden aan een gebruiker getoond op basis van hun “rol” en hun gedrag.

Maatwerk, daarentegen, geeft meer controle aan de gebruiker of, in het geval van bibliotheken, aan de beheerder. Veranderingen kunnen op basis van de specifieke wensen van een gebruiker gemaakt worden, en zijn niet enkel afhankelijk van een systeem. In het geval van onderzoek, is maatwerk in veel gevallen de beste route om te bewandelen. Als bibliothecaris of discoverybeheerder kunt u de onderzoeksbeleving van gebruikers aanpassen op basis van hun feedback en de uitdagingen waar zij mee te maken hebben. Bij maatwerk worden aanpassingen op basis van de combinatie van kwalitatieve en kwantitatieve data gemaakt, waardoor een optimale onderzoeksomgeving voor uw gebruikers ontstaat.

Waarom zou u de onderzoeksbeleving van uw gebruikers op maat willen maken met een discovery-oplossing? Het antwoord op deze vraag is tweeledig. Allereerst biedt u uw gebruikers met maatwerkopties een optimale onderzoeksomgeving. Daarnaast zorgt u er hiermee voor dat uw collectie goed gebruikt wordt en haalt u het meeste uit uw informatie-investeringen.

U kunt met EBSCO Discovery Service™ op een aantal manieren de onderzoeksbeleving van gebruikers op maat maken.

Applicaties – We bieden honderden maatwerkapplicaties waarmee u een unieke zoekomgeving voor uw eindgebruikers creëert. De applicaties zijn onder te verdelen in verschillende categorieën, bijvoorbeeld analytische apps, content spotlights, internationaal gerichte apps, en add-ons voor zoeken.

Huisstijl – Het aanpassen van de stijl van een discovery tool is een belangrijk element voor bibliotheken. Het zorgt niet alleen voor een meer naadloze onderzoeksbeleving voor gebruikers (ze weten precies waar ze zijn), maar zorgt er tevens voor dat zij meer vertrouwen hebben in de tools die ze gebruiken. Door de stijl van uw discovery-omgeving aan te passen aan uw huisstijl zorgt u voor verbeterde bewustwording en optimaal gebruik van uw collectie.

Zoekvensters – Door uw EDS-zoekvenster daar te plaatsen waar uw gebruikers komen, beantwoordt u niet alleen aan hun verwachtingen, maar zorgt u er tevens voor dat gebruikers direct vanaf de plek waar zij hun zoektocht beginnen bij de juiste content komen: de homepage van uw bibliotheeksite.

Custom linking – De mogelijkheid om het linken naar full-text te configureren in uw discovery-oplossing leidt tot een win-win situatie voor u en uw gebruikers. Het helpt gebruikers door verbeterde toegang tot full-text, en helpt u eventuele kwesties rondom linking aan te pakken.

Placards – Met deze functionaliteit kunt gebruikers snel en eenvoudig richting de door hen gezochte informatie leiden. Placards worden boven de zoekresultaten weergegeven en brengen de gebruiker bij een zogenaamde Research Starter over een populair onderwerp, een tijdschrift of een specifieke databank. Deze Research Starters zijn met name erg nuttig voor eerstejaarsstudenten.

De implementatie van een discovery service is slechts het begin voor uw bibliotheek. Eerdergenoemde en andere functionaliteiten van EBSCO Discovery Service zorgen voor een ongeëvenaarde maatwerkonderzoeksbeleving. Bekijk onderstaande video voor een praktijkvoorbeeld!

Bekijk de video Vraag meer informatie over EDS aan