Om u een betere ervaring op onze website te geven, maken wij gebruik van cookies Voor meer informatie over hoe wij cookies gebruiken, kunt u ons privacybeleid raadplegen.

Alles wat u wilt weten over het uitbreiden van zoekqueries

Geplaatst op 24-09-2019 in Bibliotheken


De effectiviteit van uitgebreide zoekqueries wordt niet alleen beïnvloed door de gebruikte zoektechnologie, maar is ook afhankelijk van de ervaring en kennis van de gebruiker. Lees meer in dit artikel.

Zoektechnologie heeft soms wel wat weg van een raadsel. Hoe de techniek achter een databank- of discoveryplatform werkt, verschilt van leverancier tot leverancier, en de systemen reageren anders wanneer zij input van verschillende gebruikers krijgen (bijvoorbeeld een beginnend onderzoeker versus een ervaren professor). Ook de door de beheerder van de zoekomgeving ingestelde configuratie is van invloed. Hoe mensen zoeken, hun zoekgedrag en hun verwachtingen worden doorlopend onderzocht en bediscussieerd. Een belangrijk deel van zoekstrategieën is de uitbreiding van zoekqueries, het verbeteren van de verkregen informatie door de intentie en de initiële zoekopdracht van de gebruiker te verbreden. De manier waarop een bibliotheek uitbreiding van zoekqueries mogelijk maakt, spelen een grote rol in het onderzoekstraject van een gebruiker.

Zoekpatronen verschillen per onderzoeker; factoren als ervaring en verbale en cognitieve vaardigheden zijn van grote invloed op hun zoekqueries. Bibliotheekgebruikers die nog relatief onbekend zijn met een studiegebied weten bijvoorbeeld niet altijd wat de “juiste” zoektermen zijn om te gebruiken. Als zij niet weten wat de meest effectieve term is voor hun zoekopdracht, kunnen zij belangrijke informatie mislopen, of content vinden die niet relevant is. De term “taxonomie” betekent bijvoorbeeld verschillende dingen voor gebruikers die geïnteresseerd zijn in content op het gebied van bibliotheekwetenschappen, onderwijs of e-commerce. Ook onbekendheid met synoniemen of gerelateerde zoektermen kan een onderzoeker op een dood spoor brengen.

Zoekqueries kunnen ook iets weg hebben van vragen die eindgebruikers in het zoekvenster hebben geplakt. Ongeacht de zoekomgeving die zij gebruiken, verwachten ze dat er voor hun opdracht gebruik gemaakt wordt van “menselijke expertise”. Zoekopdrachten zijn vandaag de dag vaker een weergave van natuurlijk taalgebruik dan van een academische query. Het is daarom van groot belang dat de zoektechnologie ontcijfert wat voor elke gebruiker de juiste informatie is, en deze vervolgens ook levert. Optimalisatie van de uitbreiding van zoekqueries is hierbij cruciaal.

“Enhanced subject precision” is een type zoektechnologie dat query-uitbreiding optimaliseert. Aan de hand van de beste technologie en menselijke expertise wordt een handgemaakte zoekindex ontwikkeld die termen uit verschillende bronnen in kaart brengt en koppelt, om zo extra nauwkeurigheid toe te voegen aan onderwerpspecifieke zoekopdrachten. De door een gebruiker ingevoerde term wordt op basis hiervan gekoppeld aan een bekend concept, waardoor de meest relevante resultaten boven komen. Populaire verwante zoekqueries worden tevens gekoppeld zodat gebruikers hun zoekopdracht eenvoudig kunnen uitbreiden met gerelateerde, voor hen zelf wellicht onbekende, termen.

Zoals Rhianna Jones van IFIS Publishing aangeeft: “Indexing enables you to find concepts and synonyms indicated by the keywords you search, helping you to discover library content and making it more likely that the whole record will be relevant.

Lees meer over de uitbreiding van zoekqueries in onze infographic.

Download de infographic

Share this: