Om u een betere ervaring op onze website te geven, maken wij gebruik van cookies Voor meer informatie over hoe wij cookies gebruiken, kunt u ons privacybeleid raadplegen.

Bibliotheken en de Google-generatie

Geplaatst op 13-03-2019 in Bibliotheken


De Google-generatie, een populaire benaming voor mensen die in of na het begin van de jaren ’90 geboren zijn, is in opkomst. Ontdek hoe bibliotheken zich kunnen voorbereiden op het samenwerken met deze generatie.

De Google-generatie is hard op weg de meest opgeleide generatie aller tijden te worden; het aantal inschrijvingen aan het hoger onderwijs van deze generatie overtreft dat van millennials, en deze generatie zal ook veelvuldig gebruik gaan maken van hogeschool- en universiteitsbibliotheken. Inzicht in wie deze nieuwe gebruikers zijn en hoe hun levens gevormd zijn, maakt duidelijk wat hen motiveert, hoe zij technologie gebruiken en hoe bibliotheken hen kunnen helpen.

De opvattingen en percepties van deze kinderen zijn vormgegeven door hun ouders uit de Generatie X. Deze Generatie X had te maken met een snelgroeiende maar vervolgens sterk krimpende arbeidsmarkt, drastische veranderingen op de huizenmarkt, grote politieke veranderingen en andere polariserende gebeurtenissen. Hun perceptie wordt door sommigen “cynisch” genoemd, of, om het wat aantrekkelijker te omschrijven, “een nieuwe gevoelsbeleving”.1 Deze generatie kent een sterk pragmatisch besef en volgt het principe dat hard werken gelijkstaat aan succes. Ze zijn opgevoegd in een tijd waarin politieke spanningen, geweld en sociale instabiliteit toenamen, en zijn daardoor een realistische en behoedzame generatie.

De Google-generatie is ook opgericht in een tijdperk van moderne technologie, met volledige toegang tot het internet, mobiele toestellen en sociale media. Dit is van grote invloed op hun verwachtingen op het gebied van zoeken en gebruiksomgevingen. Ze zijn op zoek naar gepersonaliseerde belevingen, direct beschikbare en eenvoudig te gebruiken informatie, en verlangen ernaar constant verbonden te zijn. De nabijheid van geavanceerde technologieën kan echter een negatief effect hebben op hun onderzoeksgedrag. Ze zijn gewend aan directe vervulling van hun wensen en verlangen zoekresultaten die direct datgene opleveren waarnaar zij op zoek zijn. De door hen uitgevoerde zoekopdrachten zijn echter niet altijd de meest betrouwbare voor onderzoek.

Wat betekent dit voor uw bibliotheek? Eenvoudig gezegd betekent dit dat uw eindgebruikers tools en platformen willen die zelfvoorzienend zijn. Ze moeten wellicht ook getraind worden in de basisprincipes van onderzoek. Krachtige en betrouwbare discovery-oplossingen komen tegemoet aan hun behoefte aan directe resultaten en helpen hen tegelijkertijd bij hun onderzoek.

Waar kunt u beginnen? Een eerste stap richting samenwerking met de Google-generatie is kijken hoe goed u hen kent. Van “hopping & bouncing”-gedrag tot evaluatiecriteria: er is veel te ontdekken over deze gebruikers. Doe een korte quiz en test uw kennis!

Bronnen:
1 Katz, Stephen. “Generation X: A Critical Sociological Perspective.” Generations, vol. 41, no. 3, Fall 2017, pp. 12–19.

Doe de quiz Bekijk een infographic

Share this: