Om u een betere ervaring op onze website te geven, maken wij gebruik van cookies Voor meer informatie over hoe wij cookies gebruiken, kunt u ons privacybeleid raadplegen.

De ontwikkeling van een medisch informatieportal over COVID-19

Geplaatst op 08-04-2020 in Medisch

Lees in dit gastartikel van Brian S. Alper, MD, MSPH, FAAFP, FAMIA hoe EBSCO’s medische informatieportal over COVID-19 tot stand gekomen is.

Deze tijd waarin de COVID-19-pandemie zorgestelsels overweldigt en er in alle uithoeken van de wereld een zekere mate van lockdown geldt, brengt een ongekende vraag naar informatie teweeg. Tegelijkertijd wordt nieuwe informatie sneller dan ooit en vanuit veel verschillende kanten verspreid, waardoor er onzekerheid en onrust kan ontstaan over de betrouwbaarheid van bronnen.

Ik heb mij gedurende mijn hele carrière altijd gericht op informatievoorziening en het leveren van bijdragen aan medische kennisdiensten die clinici helpen bij het nemen van praktijkbeslissingen. De oprichting en ontwikkeling van evidence-based klinische informatietool DynaMed is daar een voorbeeld van. Ik heb deelgenomen aan diverse consortia en werkgroepen met overheidsinstanties, zorginstellingen, universiteiten en bedrijven om functionele praktijkoplossingen voor evidence-based geneeskunde te bieden. Hoewel deze initiatieven niet direct gerelateerd zijn aan de COVID-19-pandemie, heeft de urgentie van de huidige situatie er wel voor gezorgd dat de aandacht wereldwijd verlegd is naar het ontwikkelen van oplossingen die het actuele kennisecosysteem verbeteren. In mijn huidige rol als Chief Medical Knowledge Officer bij EBSCO ben ik in een unieke positie waarin ik klinische, technologische, onderzoeks- en informatieprofessionals samen kan brengen om op deze urgente behoefte in te spelen.

We hebben daarom de COVID-19 Updates & Information Portal ontwikkeld, een website die in real-time toegang biedt tot door overheden, (onderzoeks-)instellingen en betrouwbare open-access-bronnen gepubliceerde informatie over COVID-19. De portal is ontwikkeld in samenwerking met EBSCO’s Stacks-divisie. Er is een taskforce samengesteld met professionals van verschillende afdelingen – van klinisch experts en technici tot marketing en communicatie – die dagelijks samenkomt om de site bij te werken en verbeteringen door te voeren.

Meteen aan het begin van het project hebben we ons gericht tot de medische bibliotheekcommunity – informatieprofessionals die al begonnen waren met het samenstellen van overzichten van betrouwbare bronnen over COVID-19 voor hun klinische staf. Op basis van de via hen verkregen inzichten hebben Kristin Delwo, oprichter van Stacks en Vice President of SaaS Product & Technology bij EBSCO, en haar technische team de COVID 19 Updates & Information Portal gebouwd, inclusief een ‘crowd-sourcing’ functionaliteit waarbij gebruikers kunnen helpen de site aan te vullen door aanvullende betrouwbare bronnen voor te stellen. Sindsdien hebben we de collectie aanzienlijk uitgebreid en de portal gestructureerd door content in real-time te indexeren en filterbare en doorzoekbare metadata toe te voegen. We evalueren doorlopend nieuwe ingediende bronnen en de portal wordt dagelijks verbeterd en uitgebreid.

Op dit moment is het COVID-19-portal voornamelijk gericht op drie sectoren: medisch professionals, wetenschappers en bibliothecarissen/informatieprofessionals. Hoe verder de content de komende tijd echter uitgebreid wordt, hoe meer sectoren er relevante informatie zullen vinden en voor hoe meer mensen de portal dienst zal doen als bron voor het vinden van betrouwbare en relevante informatie over COVID-19.

In essentie is de COVID-19-portal een manier om mensen te helpen de juiste informatie te vinden en te delen. U kunt helpen door betrouwbare bronnen in te dienen en feedback te geven op basis van uw ervaring.

Bezoek de COVID-19-portal

Share this: