Om u een betere ervaring op onze website te geven, maken wij gebruik van cookies Voor meer informatie over hoe wij cookies gebruiken, kunt u ons privacybeleid raadplegen.

Download de whitepaper en lees meer over verbetering van diagnostische beslissingen

Geplaatst op 12-04-2018 in Medisch


In zijn whitepaper ‘Why and How to Improve Diagnosis Decision Making’ gaat Mark Graber, MD, Senior Fellow bij RTI International en Professor Emeritus bij Stony Brook University, in op een oorzaak van klinische diagnostische fouten.

In een bekende paper uit 1999 stelt Dr. Georges Bordage zichzelf een simpele vraag: “Why did I miss the diagnosis?”. Zijn antwoord op die vraag was al even simpel: “I just didn’t think of it.”.

De afgelopen jaren hebben we veel geleerd over waarom dit gebeurt. Kort gezegd: het komt door System 1. Volgens het tweeledige procesparadigma dat omschrijft hoe artsen denken, stellen we, zodra we denken te herkennen wat er aan de hand is, automatisch en onbewust op basis van onze intuïtie een diagnose.

Dat is System 1. Het werkt uitzonderlijk goed, is extreem snel en efficiënt, en is vrijwel altijd correct. Het probleem is dat ‘vrijwel altijd’ bij geneeskunde niet goed genoeg is.

De vergissingen die onvermijdelijk zijn wanneer op intuïtieve gedachten vertrouwd wordt, leiden tot diagnostische fouten met mogelijk onnodige zorgkosten, letsel en schade tot gevolg. Cognitieve diagnostische fouten zijn bijvoorbeeld:

  • Een verkeerde context
  • Beïnvloed worden door de diagnose van iemand anders die aan ons gepresenteerd wordt
  • Acceptatie van de eerste diagnose die alle feiten verklaart (voorbarige afronding, ‘satisficing’)

System 2 is de tegenhanger van System 1: de bedachtzame, bewuste overweging van alle diagnostische mogelijkheden. Bewuste overweging is het de oplossing voor veel van de tekortkomingen van System 1. Het bedachtzame overwegen van alternatieven kan ertoe leiden dat iets waar eerder niet aan gedacht werd, toch bovenkomt.

Lees de whitepaper en ontdek hoe we het “I just didn’t think of it” dat ten grondslag ligt aan veel diagnostische fouten kunnen overkomen.

Over de auteur
Mark Graber, MD, is Senior Scientist bij RTI’s Health Care Quality and Outcomes Program, en Professor Emeritus of Medicine bij de State University of New York at Stony Brook. Dokter Graber heeft een uitgebreide achtergrond op het gebied van biomedisch en gezondheidswetenschappelijk onderzoek en heeft meer dan 70 peer-reviewed artikelen gepubliceerd. Hij is zeer actief met initiatieven gericht op patiëntenveiligheid en stond in 2003 samen met Ilene Corina aan de wieg van de Amerikaanse Patient Safety Awareness Week, dat sindsdien uitgegroeid is tot een internationaal bekend evenement. Dokter Graber is pionier op het gebied van inspanningen gericht op het aanpakken van diagnostische fouten in de geneeskunde. Hij was oprichter van de Diagnostic Error in Medicine congressen en heeft enkele gerenommeerde publicaties over dit onderwerp geschreven. Momenteel werkt hij aan een AHRQ ACTION studie gericht op interventies ter voorkoming van diagnostische fouten in ambulante settings met behulp van checklists.

Download de whitepaper

Share this: