Om u een betere ervaring op onze website te geven, maken wij gebruik van cookies Voor meer informatie over hoe wij cookies gebruiken, kunt u ons privacybeleid raadplegen.

Drie tips om de samenwerking tussen bibliotheek en docenten te verbeteren

Geplaatst op 13-09-2018 in Bibliotheken


Er zijn veel elementen van invloed op de samenwerking tussen bibliotheken en onderwijsstaf. Eén daarvan zijn de tools en technologieën die docenten helpen bij het gebruik van de bronnen van uw bibliotheek. Curriculum Builder, een tool waarmee onder meer leeslijsten gemaakt kunnen worden, biedt bijvoorbeeld voordelen voor zowel bibliotheken als docenten. Wilt u de samenwerking met onderwijsstaf verbeteren? De volgende drie tips kunnen helpen.

Toon technologische vooruitstrevendheid

Verbeterde samenwerking begint met inzicht in de uitdagingen waar docenten mee te maken hebben. Zo worden zij bijvoorbeeld geconfronteerd met de technologische verwachtingen van studenten. Studenten zijn vandaag de dag gewend aan applicaties, toestellen en tools die al hun activiteiten (studeren, onderzoek, lessen volgen) zo eenvoudig en gebruiksvriendelijk mogelijk maken. Door middel van technologische vooruitstrevendheid kan de bibliotheek helpen aan deze verwachting te voldoen. Wanneer uw bibliotheek in de ogen van docenten toonaangevend op dit gebied is, zullen zij aankloppen wanneer ze op zoek zijn naar manieren om hun lessen door middel van technologie naar een hoger plan te brengen. Een goede manier om uw bibliotheek bij onderwijsmedewerkers te positioneren is door middel van een evenement met een technologisch thema, bijvoorbeeld “Hoe je technologie optimaal integreert in je lessen”. Aan de hand van dit onderwerp kunt u de tools van uw bibliotheek introduceren die de algehele lesbeleving van studenten (en docenten) helpen optimaliseren, bijvoorbeeld Curriculum Builder.

Laat een ervaringsdeskundige aan het woord

Veel mensen vinden het fijn ervaringsdeskundigen aan het woord te horen. Ga in overleg met docenten met wie u veel samenwerkt, en vraag hen wat zij prettig vinden aan het de samenwerking met, en het gebruik van de tools van, de bibliotheek. Hoe heeft de bibliotheek hen geholpen bij hun dagelijkse werkzaamheden? Welke tips hebben zij voor collega’s? Gebruik de feedback om een succesverhaal op te stellen dat gedeeld kan worden met andere onderwijsmedewerkers.

Ga voor veelzijdigheid

Om de samenwerking tussen faculteit en bibliotheek verder te verdiepen zijn een open dialoog en communicatie (over nieuwe bronnen, unieke functionaliteiten in bestaande oplossingen etc.) van groot belang. Hierdoor blijven docenten op de hoogte, en het zorgt dat zij geïnteresseerd blijven. Gebruikt u Curriculum Builder? Toon dan bijvoorbeeld dat met deze multi-inzetbare tool niet alleen leeslijsten aangemaakt kunnen worden, maar dat docenten hiermee ook wekelijkse forumdiscussies kunnen organiseren over colleges, verklarende woordenlijsten of vragenlijsten kunnen creëren, een toets aan bepaalde secties van de leeslijst kunnen toewijzen, en offline opdrachten kunnen samenstellen. En al deze elementen zijn voor studenten in één naadloze omgeving beschikbaar.

Wilt u meer tips? Download dan de infographic “Six Ways to Win Over Faculty with Curriculum Builder”.

Download de infographic

Share this: