Om u een betere ervaring op onze website te geven, maken wij gebruik van cookies Voor meer informatie over hoe wij cookies gebruiken, kunt u ons privacybeleid raadplegen.

EBSCO presenteert tijdens Informatie aan Zee 2019

Geplaatst op 20-08-2019 in Bibliotheken


Alles draait om connecties: Over institutional repositories, onderzoeksworkflows en platformen

Institutional repositories, de platformen voor het verzamelen en verspreiden van onderzoeksoutput, zijn niet in de laatste plaats belangrijk vanwege Open Science en Open Access vereisten en doelstellingen. Deze repositories vervullen een centrale rol in zowel de digitale informatieomgeving van de bibliotheek als in de bibliotheekstrategie voor het ondersteunen van onderzoeksworkflows. Er zijn echter aanzienlijke uitdagingen, waaronder een gefragmenteerd landschap bestaande uit verschillende soorten repositories en uiteenlopende werkprocessen voor het publiceren en toegankelijk maken van onderzoeksoutput. Bovendien wordt van bibliotheken verwacht dat zij deze output niet alleen verzamelen, maar ook preserveren en veiligstellen zodat deze altijd toegankelijk en vindbaar zal blijven. Welke connectie moet er zijn tussen institutional repositories en preserveringsprocessen?

Het is duidelijk dat verschillende tools verschillende doelen dienen, en dat kansen op verbeterde efficiëntie en betere uitkomsten misgelopen worden doordat werkprocessen en platforms zich in separate silo’s bevinden. Het institutional repository is dé oplossing voor het mandaat voor de efficiënte collectie en verspreiding van onderzoeksoutput. Andere platforms vervullen de verschillende behoeften voor preservering en waarborging van de informatie. Discovery-oplossingen, tot slot, spelen een centrale rol in de zichtbaarheid van zowel de door de instelling gecreëerde content, als de bronnen die door haar gebruikers worden geconsumeerd.

Tijdens Informatie aan Zee 2019 geeft Tamir Borensztajn een presentatie waarin hij ingaat op een belangrijke vraag: Hoe en wanneer moeten proces- en platformsilo’s afgebroken worden? Tamir zal bekijken waar en hoe de verschillende platformen en workflows met elkaar verbonden kunnen worden. Hij zal daarnaast ingaan op de kansen en uitdagingen die komen kijken bij het koppelen van diensten voor het deponeren, preserveren, vindbaar maken en presenteren van onderzoeksoutput. Tot slot zal hij beargumenteren waarom deze diensten gebouwd moeten worden op een open infrastructuur die de vereisten en doelstellingen rondom Open Access en Open Science ondersteunt.

Wilt u meer weten? Bezoekt u dan de presentatie van Tamir Borensztajn tijdens Informatie aan Zee 2019!

Wanneer: donderdag 19 september, 13:30 uur
Waar: Mercator

Kunt u er niet bij zijn in Oostende maar wilt u wel meer weten? Neemt u dan contact met ons op!

Bezoek de congreswebsite

Share this: