Om u een betere ervaring op onze website te geven, maken wij gebruik van cookies Voor meer informatie over hoe wij cookies gebruiken, kunt u ons privacybeleid raadplegen.

Hoe de evolutie van EBSCO Discovery Service studenten de beste onderzoeksresultaten oplevert.

Geplaatst op 08-04-2021 in Bibliotheken


De evolutie van EBSCO Discovery Service™ helpt studenten hun informatievaardigheden te verbeteren en de content te vinden die zij nodig hebben. Lees hoe in dit blogartikel.

EBSCO Discovery Service (EDS) is dé oplossing voor het vinden van bibliotheekholdings, of dat nu op de plank of online is, en of het nu gaat om boeken, tijdschriften, video’s of andere bronnen. De tool breidt haar mogelijkheden nu nog verder uit met een volledig vernieuwde gebruikersinterface de manier waarop studenten bibliotheekbronnen zoeken, selecteren en gebruiken verbetert. De vernieuwde interface bevat functies die gebruikers kennen van bijvoorbeeld Amazon™, Spotify™, Netflix™ en Google™, en combineert deze met de gebruikelijke zoekelementen van bibliotheektools. De resulterende oplossing betekent een evolutie van EDS, met onder meer opties voor het delen van content, aanbevelingen, persoonlijke dashboards en meer.

De nieuwe versie van EDS geeft studenten de mogelijkheid waar en wanneer zij het nodig hebben en op elk gewenst toestel toegang te krijgen tot de online holdings van de bibliotheek. Met SAML-conforme identiteitsoplossingen zoals Ping, Okta en Microsoft ADFS zorgt EDS voor persoonlijke toegang op een wijze waarbij de privacy van de gebruiker gewaarborgd blijft. Als een student vanuit EDS doorklikt naar content op andere platformen, zorgt OpenAthens met authenticatie en personalisatie voor een “brug” naar die content. Voordelen voor bibliotheekbeheerders zijn de controle die zij hebben over de toegang en de gebruiksstatistieken waarover zij beschikken.

Als een student zijn zoektocht begint in Google Scholar™ kan hij me behulp van Google CASA™ en Universal CASA doorklikken naar EBSCOhost® en daar waar beschikbaar de full-text van zijn resultaten bekijken. De vernieuwde EDS-omgeving is tevens conform LTI (Learning Tools Interoperability) 1.3. Hierdoor kunnen studenten vanuit een LMS (Learning Management System) als Canvas™, Moodle™ of Blackboard™ direct doorgelinkt worden naar de aan hen toegewezen EBSCO-content omdat zij al via hun LMS geauthenticeerd zijn.

Eenvoudige toegang is een kernonderdeel van de nieuwe EDS-beleving is, maar ook toegankelijkheid is van cruciaal belang. Bij de ontwikkeling hebben we vanaf stap 1 samen met The Carroll Center for the Blind toegankelijkheidstests uitgevoerd, om ervoor te zorgen dat vanaf het begin de juiste richting gekozen wordt en er achteraf geen aanpassingen nodig zijn. Hierdoor is een interface ontstaan die niet alleen beter is voor gebruikers met speciale behoeften, maar voor ALLE gebruikers. We streven naar de hoogste standaarden op het gebied van toegankelijkheid, wat onderstreept wordt door de stappen richting conformiteit met WCAG 2.1 AA en onze selectie als één van de beste e-bookplatformleveranciers in de ASPIREverified Accessibility Audit, inclusief toekenning van de maximale score van 100 procent.

EDS doet meer voor studenten dan alleen hen helpen de juiste bronnen te vinden. Het helpt hen hun zoektermen te verbeteren en resultaten te vinden die ze onder andere omstandigheden wellicht gemist zouden hebben. Hierdoor ontwikkelen beginnende onderzoekers hun informatievaardigheden, en kan hun groeiende deskundigheid in het zoeken naar materialen zorgen voor een toename in de waardering en het gebruik van de bibliotheek.

De nieuwe versie van EDS is meer dan een discovery-oplossing; het is ook een leeromgeving. De sleutel hiertoe is de EDS Knowledge Graph. Deze Knowledge Graph is ontwikkeld met behulp van een grote diversiteit aan onderwerpexperts, en zorgt op basis van een groot aantal onderwerpindexen voor een uitstekende zoekbeleving waarin zelfs met een suboptimale zoekopdracht de beste resultaten gevonden worden. Studenten hoeven geen toponderzoekers te zijn om topinformatie te vinden.

De Knowledge Graph doet dit door verbanden te leggen tussen nieuwe datasets met natuurlijk taalgebruik, uitgebreide onderwerpvocabulaires en een breed scala aan synoniemen en concepten in meer dan 280 talen en dialecten. Hierdoor worden niet alleen de zoekresultaten en relevantiebepaling van EBSCOhost en EDS geoptimaliseerd, maar kunnen gebruikers ook gemakkelijk in hun eigen taal zoeken.

De Knowledge Graph kan ook helpen connecties tussen onderwerpen te vinden met behulp van de zogenaamde EDS Concept Map. De Concept Map is een visuele weergave van gerelateerde onderwerpen en concepten, getoond in een patroon dat studenten helpt verbanden te ontdekken die misschien niet direct zichtbaar zouden zijn in een lineaire resultatenlijst.

Wanneer een student een zoekopdracht invoert in de Concept Map, geeft de Knowledge Graph hen diverse mogelijke opties in een drop-downmenu waarmee zij kunnen specificeren wat ze zoeken. Als de student bijvoorbeeld zoekt naar “band”, dan geeft EDS een lijst van de verschillende betekenissen van dit woord en laat het studenten kiezen welke zij bedoelen, bijvoorbeeld een groep musici, een reeks frequenties etc. In essentie is er niet maar één “juiste” term voor een zoekopdracht. Dit is de kern van ‘equitable search’: de student kan in zijn eigen woorden zoeken en wordt altijd voorzien van de beste resultaten.

Een zoekopdracht naar de term “France” toont bijvoorbeeld een kleine afbeelding van Frankrijk van waaruit verschillende lijnen naar gerelateerde concepten lopen, bijvoorbeeld “Paris”, “Riviera” of “Alps”. Deze vertakkingen stellen aanvullende onderwerpen voor aan de student, en hij kan zijn zoekopdracht vervolgens eenvoudig opnieuw uitvoeren met een verbeterde query. Deze benadering helpt gebruikers hun zoekopdrachten aan te scherpen en tegelijkertijd hun informatievaardigheden te verbeteren.

De nieuwe EDS-interface kent tevens een moderne weergave van de resultaten, met gedetailleerde filters die studenten helpen de meest relevante materialen voor hun onderzoek te vinden. Er is een “like”-functie waarmee items getagd en opgeslagen kunnen worden voor later gebruiken. Gebruikers kunnen citeren, items aan een project toevoegen, referenties delen en downloaden – en allemaal zonder dat het artikel daarvoor geopend hoeft te worden.

Studenten kunnen selecteren welk citatieformat ze willen gebruiken en de citaties kopiëren, exporteren naar tools als Zotero™ of NoodleTools™, of verzenden per e-mail. Daarnaast kunnen ze een link aanmaken om te delen via andere platformen.

Artikelen kunnen geopend worden in PDF- of HTML-format. Net als in de resultatenlijst kunnen gebruikers ook in de nieuwe PDF-viewer citeren, delen en aan projecten toevoegen. Vanuit de viewer kunnen studenten tevens zien hoeveel exemplaren beschikbaar zijn in de bibliotheek en of de titel momenteel in gebruik is.

De vernieuwde versie van EDS bevat tevens een verbeterde e-bookreader. Deze biedt een volledig toegankelijke gebruikservaring voor zowel EPUB- (HTML-) als PDF-versies van e-books, en stelt studenten in staat direct vanuit de resultatenlijst te citeren, delen en downloaden. Als ze niet het volledige boek willen downloaden, kunnen ze ook vanuit de viewer navigeren naar secties van het e-book en alleen die downloaden.

Bibliotheken die gebruikmaken van Full Text Finder™ beschikken over een nieuwe gebruikersinterface voor de Publication Finder™ tool waarin studenten kunnen browsen op alfabet, databank en onderwerpcategorie. Ook beschikken ze hier over een zoekvenster om snel publicaties te vinden.

EBSCO rolt de nieuwe gebruikersinterface gefaseerd uit. Klanten krijgen in eerste instantie gelijktijdig toegang tot de oude en nieuwe versies zodat zij de nieuwe functionaliteiten kunnen ontdekken en feedback kunnen geven. De nieuwe interface wordt gevoed met bestaande EDS-profielconfiguraties waardoor er geen migratie plaats hoeft te vinden maar enkel een soepele overgang. Bestaande klanten kunnen na de initiële testperiode live gaan met de nieuwe interface wanneer zij zich daar comfortabel bij voelen. Nieuwe klanten starten direct met de nieuwe interface.

Het nieuwe EDS bouwt voort op het sterke punt van zijn voorganger: het gebruik van robuuste zoektechnologie om studenten uit miljarden records de meest bruikbare, doelgerichte en relevante resultaten te bieden. Door deze krachtige zoektechnologie te combineren met een innovatieve nieuwe interface ontstaat een oplossing die studenten helpt hun onderzoeksvaardigheden uit te breiden en het meeste te halen uit alles dat de bibliotheek te bieden heeft.

Ontdek meer over de nieuwe versie van EDS en hoe deze studenten helpt superzoekers te worden in onze video.

Bekijk de video

Share this: