Om u een betere ervaring op onze website te geven, maken wij gebruik van cookies Voor meer informatie over hoe wij cookies gebruiken, kunt u ons privacybeleid raadplegen.

Library Journal’s Periodicals Price Survey: Over open access, budgetten en prijsinflatie

Geplaatst op 07-05-2019 in Bibliotheken


In een recent artikel in Library Journal, “Deal or No Deal: Periodicals Price Survey 2019” worden onder meer de prijsinflatie van seriële publicaties en open access onder de loep genomen. Lees verder voor enkele belangrijke punten uit het artikel en een link naar de volledige tekst.

Hoewel ‘big deals’ nog altijd de status quo zijn voor veel academische bibliotheken, staan uitgevers meer en meer onder druk om hun focus naar open access (OA) te verleggen. Het artikel in Library Journal gaat in op enkele onbedoelde gevolgen van een dergelijke verschuiving.

Bibliotheekbudgetten blijven nog altijd achter bij de prijsinflatie van seriële publicaties, en OA lijkt tot een belangrijke hervorming van de academische uitgeefwereld te gaan leiden. OA is initiatief dat de wereldwijde academische bibliotheekcommunity, een branche waarin geworsteld wordt met gelijkblijvende budgetten en gereduceerde financiering van hoger onderwijs, aanspreekt. OA verandert de manier waarop wetenschappelijk onderzoek wordt gebruikt, verspreid en geëvalueerd, en leidt tot nieuwe businessmodellen die mogelijk van invloed gaan zijn op de toekomstige kwaliteit van content.

Lees het volledige artikel van Library Journal voor meer informatie over OA, de gevolgen hiervan en:

  • Huidige economische omstandigheden
  • Hoe op gegevens gebaseerde beslissingen belangrijk zijn voor waardebepaling bij het evalueren van bibliotheekbronnen
  • Een prognose voor de wereld van seriële publicaties in 2020

Lees het artikel

Share this: