Om u een betere ervaring op onze website te geven, maken wij gebruik van cookies Voor meer informatie over hoe wij cookies gebruiken, kunt u ons privacybeleid raadplegen.

Ondersteun onderwijs en onderzoek op afstand door middel van optimaal websitedesign

Geplaatst op 02-09-2020 in Bibliotheken


Het ontwikkelen van een ideale omgeving voor onderwijs en onderzoek op afstand betekent inzichtelijk maken hoe het ontwerp van uw bibliotheekwebsite verbeterd kan worden om gebruikers te ondersteunen.

De COVID-19-pandemie heeft ons veel geleerd, onder meer over het belang van flexibiliteit en reactievermogen. Er wordt nog altijd gezocht naar de mogelijkheden en beste methodes om studenten virtueel te onderwijzen, en bibliotheken onderzoeken hoe zij gebruikers die (deels of volledig) op afstand zijn het beste kunnen ondersteunen.

Ondanks de extreme verschuiving die onlangs door de pandemie plaats heeft gevonden naar online onderwijs, is dit geen fenomeen van alleen de afgelopen weken. De academische wereld kent al enkele jaren een groei in online educatie. Studenten die kosten wilden besparen kijken al langer naar online mogelijkheden. Ook de leeftijd van studenten speelt een rol; veel studenten van 25 jaar en ouder hebben naast hun studie een baan en hebben mogelijk een voorkeur voor online leren. Om tegemoet te komen aan de wensen van studenten en van onderwijsinstellingen die afstandseducatie aanbieden tegemoet te komen, moet een bibliotheek flexibel zijn. Een optimale website is een belangrijk onderdeel van deze missie.

Als we het hebben over design van bibliotheekwebsites, gaat het traditioneel over zaken als informatie-architectuur, visuele applicaties, taal en lettertypen. Moderne bibliotheekwebsites gaan inmiddels echter verder dan basiselementen en esthetiek; ook integraties, zoekconfiguraties, authenticatiemethoden en mobiele applicaties zijn belangrijk.

Begin met de basis

Uit een door EBSCO uitgevoerd onderzoek naar de workflows van studenten bleek dat 40 procent van de ondervraagden de website van hun bibliotheek matig tot zeer lastig vond, en 15 procent gaf aan de website nooit te gebruiken. De complicaties worden nog groter als studenten van buiten de campus toegang willen krijgen tot de bibliotheeksite. De basiselementen van websitedesign zijn onmisbaar voor een optimale gebruiksbeleving, van een georganiseerde informatie-architectuur en een visueel aantrekkelijk ontwerp dat voldoet aan toestel- en toegankelijkheidsvereisten tot duidelijk en beknopt taalgebruik dat kort en actiegericht is.

Ook de duurzaamheid van het ontwerp is van groot belang. Een bibliotheekwebsite moet altijd op volle snelheid en de juiste schaal werken, ongeacht eventuele veranderingen, verbeteringen of grote releases van externe platformen, en ongeacht het toestel of de browser die gebruikt wordt. Duurzaamheid zorgt ervoor dat bibliotheekwebsites blijven voldoen aan de wensen en behoeften van hun gebruikers en dat medewerkers niet overladen wordt met extra technisch werk waar zij wellicht niet op voorbereid zijn.

Integreer authenticatie

COVID-19 heeft veel veranderd in de manier waarop we werken en leren. Gebruikers op afstand moeten eenvoudig en veilig toegang kunnen krijgen tot alles dat hun bibliotheek te bieden heeft. In veel gevallen zijn bibliotheekmedewerkers afhankelijk van een IT-team of externe partij voor het configureren en implementeren van authenticatiemethoden. De keuze voor een website-ontwikkelingsplatform waarmee zij via het beheerdersdashboard gemakkelijk zelf single sign-on kunnen instellen, zorgt voor aanzienlijke besparingen in tijd en (voorziene en onvoorziene) kosten. Het websiteplatform zou beheerders daarnaast in staat moeten stellen de beste authenticatie-integratie voor hun organisatie te kiezen, en er zo voor moeten zorgen dat zij een flexibele en duurzame website kunnen ontwikkelen die tegemoet komt aan alle behoeften op het gebied van afstandsonderwijs.

Creëer collecties

Bibliotheken zien het belang van integratie van catalogi, open bronnen en geabonneerde bronnen. In een tijd waarin de behoefte aan verzameling van nieuwe informatie snel groeit, kan de bibliotheekwebsite de plek worden waarin concepten verbonden worden en updates in real-time gepubliceerd worden. Om dit te kunnen realiseren, moet gekozen worden voor een website-ontwikkelingsplatform dat de specifieke wensen van bibliotheken beantwoordt; een platform dat aan de bibliotheekcollectie basismetadata kan toevoegen voor snelle catalogisering, en dat innovatieve zoektechnologie kan implementeren dat ervoor zorgt dat collecties getoond worden naast resultaten van discovery-oplossingen, catalogi en meer. Een dergelijke website zorgt ervoor dat bronnen optimaal gebruikt worden en gebruikers over een ongekend informatieaanbod beschikken.

Overweeg een app

Een in 2019 door EBSCO uitgevoerd gebruikersonderzoek toonde aan dat bibliotheekgebruikers mobiele applicaties gebruiken om onderweg onderzoek uit te voeren en content te organiseren. De kans dat zij een app gebruiken voor hun onderzoek is nog groter wanneer zij werken aan een langetermijnproject, bijvoorbeeld een proefschrift of publicatie. Een aparte mobiele strategie inclusief een app zorgt voor continuïteit en een verbeterde gebruikservaring. Met geavanceerde mobiele applicaties kunnen gebruikers bijvoorbeeld de catalogus doorzoeken, reserveringen plaatsen en accountgegevens bekijken.

Ongeacht de redenen, trends of huidige situatie in de wereld, met een krachtige bibliotheekwebsite en optimale gebruikerstoegang kunnen bibliotheken flexibel zijn, reageren op de wensen van gebruikers, beantwoorden aan de verwachtingen van studenten, bronnengebruik verbeteren, en hun waarde aantonen. Ontdek hoe Stacks uw bibliotheek kan helpen – vandaag en in de toekomst.

Lees meer

Share this: