Om u een betere ervaring op onze website te geven, maken wij gebruik van cookies Voor meer informatie over hoe wij cookies gebruiken, kunt u ons privacybeleid raadplegen.

Redacteuren van DynaMed kiezen de klinische topstudies van 2019

Geplaatst op 08-01-2020 in Medisch


We hebben een aantal redacteuren van DynaMed gevraagd wat zij de klinische topstudies van 2019 vonden. Lees hun reacties in dit artikel.

Alex Rae-Grant, MD, neurologieredacteur, koos voor een trial in NEJM waarmee duidelijkheid werd verschaft over medicatie voor benzodiazepine-resistente status epilepticus. Eerder was het onduidelijk of één van de tweedefasegeneesmiddelen (fosfenytoïne, valproaat of levetiracetam) superieur is in het beheersen van epilepsieaanvallen bij patiënten die resistent zijn voor benzodiazepines, waardoor verwarring en vertraging in behandeling ontstond. Uit de kwalitatief hoogstaande trial is gebleken dat de drie geneesmiddelen een vergelijkbare werking hebben. Clinici kunnen dankzij de trial zeker zijn van de werking van de middelen en kunnen snel handelen en kiezen voor het middel dat op basis van de onderliggende aandoening, laboratoriumwaarden en comorbiditeiten het beste past bij hun patiënt – en zo mogelijk levens en hersenweefsel redden. Lees meer in het DynaMed-topic Status Epilepticus in Adults.

Vito Iacoviello, MD, redacteur op het gebied van infectieziektes, gaf aan geen “favoriete” klinische studie van 2019 te kunnen kiezen, maar vertelde wel dat infectieziektes een aantal keer negatief in beeld waren dit jaar. Het meest opmerkelijke en verontrustende hierin was de wereldwijde toename van gevallen van ziektes die door middel van een vaccin te voorkomen zijn, waaronder hepatitis A, mazelen en cholera. Deze uitbraken hebben ertoe geleid dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de twijfel om te vaccineren dit jaar heeft toegevoegd aan de lijst met 10 bedreigingen van de wereldwijde gezondheid. Blijf op de hoogte van de epidemiologie van infectieziektes in DynaMed.

Terence Trow, MD, redacteur longgeneeskunde, benoemde twee trials op het gebied van een nieuwe drievoudige gentherapie voor cystische fibrose. De meeste patiënten met cystische fibrose hebben een delta F508 mutatie en reageren niet op ivacaftor-monotherapie. Uit de eerste in NEJM gepubliceerde trial bleek dat drievoudige elexacaftor/tezacaftor/ivacaftor (Trikafta) therapie effectief was in vergelijking met een placebo. De tweede trial in de Lancet toonde aan dat drievoudige therapie effectiever was dan tweevoudige tezacaftor/ivacaftor therapie. De uitkomsten van deze studies hebben ertoe geleid dat de FDA drievoudige therapie goedkeurde waardoor patiënten met cystische fibrose nu over een nieuwe optie beschikken. Lees in DynaMed meer over cystische fibrose.

Andere opvallende zaken uit 2019:

Een mysterieuze en ernstige longaandoening geassocieerd met het gebruik van e-sigaretten stak dit jaar de kop op, en de redactie van DynaMed heeft hierop direct gereageerd door een nieuw topic over dit onderwerp samen te stellen: Vaping. Volg dit onderwerp in DynaMed om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van longproblemen die geassocieerd worden met het gebruik van e-sigaretten.

Het aantal sterfgevallen als gevolg van een drugsoverdosis is in 2019 blijven stijgen, en opioïden zijn een belangrijke oorzaak. Naloxon is een antistof die toegediend kan worden via een infuus, een intramusculaire injectie of een intranasale spray. Om toekomstig opioïdegebruik te verminderen, wordt ontwenning op basis van medicatie (in combinatie met psychosociale ondersteuning) aanbevolen in plaats van abrupte beëindiging. Lees meer over opioïde overdoses en opioïde ontwenning in DynaMed.

Veel organen die geschikt zouden zijn voor transplantatie worden uiteindelijk niet gebruikt vanwege een hepatitis C virusinfectie (HCV) van de donor. Deze situatie draagt bij aan een tekort aan beschikbare transplantatieorganen en langere wachttijden voor patiënten die een orgaan nodig hebben. Er zijn effectievere antivirale geneesmiddelen voor de behandeling van hepatitis C, en uit een studie in NEJM bleek dat het ontstaan van een HCV-infectie voorkomen kan worden wanneer HCV-vrije patiënten hiermee behandeld worden nadat zij een long of hart van een met HCV besmette donor ontvangen hadden. Er is verder onderzoek nodig om inzicht te krijgen in de veiligheid van deze aanpak op de lange termijn, maar het is een veelbelovende strategie om het aantal beschikbare transplantatieorganen uit te breiden. Lees in DynaMed meer over de behandeling van HCV.

Meld u aan voor de DynaMed-nieuwsbrief

Share this: