Om u een betere ervaring op onze website te geven, maken wij gebruik van cookies Voor meer informatie over hoe wij cookies gebruiken, kunt u ons privacybeleid raadplegen.

Sla een brug tussen bibliotheekanalyses en academisch succes

Geplaatst op 10-05-2021 in Bibliotheken


Ongelijksoortige data, handmatige processen en een gebrek aan bewijs kunnen uw academische bibliotheek belemmeren in het bewijzen van haar waarde en rol in het succes van studenten. De oplossing is misschien veel eenvoudiger dan u denkt.

Bibliotheken staan vaak onder druk om hun waarde en bijdrage aan het succes van de algemene academische missie aan te tonen. Er zijn verschillende rapporten en studies die een verband laten zien tussen bibliotheekgebruik en verbeterde informatievaardigheden, evenals verhoogd academisch succes onder studenten. Bibliotheken kunnen echter niet enkel op externe informatie vertrouwen bij het opbouwen van een goede case, waardoor er behoefte is aan geavanceerde platformtools die nauwkeurig de correlatie aantonen tussen bibliotheekanalyses en academisch succes.

Collectieontwikkeling en ongelijksoortige data

Eén van de problemen rondom het koppelen van bibliotheekanalyses aan studentensucces is de tijdrovende inspanning om data te verzamelen uit afzonderlijke platformen. Neem bijvoorbeeld collectieontwikkeling; voor de meeste bibliotheekcollecties zijn de databehoeften omvangrijk en breed. Collectieontwikkeling is een veelomvattende aangelegenheid die niet alleen verschillende contenttypes omvat, maar ook welke content in eigendom is, aangekocht wordt of geleend wordt via interbibliothecair leenverkeer. Bibliothecarissen die zich bezighouden met collectieontwikkeling hebben niet alleen gegevens nodig over de collecties die de bibliotheek in eigendom heeft en het gebruik ervan, maar ook over collecties die niet in eigendom zijn maar die wel bijdragen aan academisch succes. Hoe kunnen bibliothecarissen deze analyses samenbrengen in één overzicht? En hoe kan dit op grote schaal gedaan worden? Een analyseplatform dat data samenvoegt en stroomlijnt via één enkel toegangspunt stelt bibliotheekmedewerkers in staat te bekijken welke items geschrapt kunnen worden, of in welke gebieden nog ontwikkeling nodig is – inzichten die anders wellicht niet mogelijk waren. Een optimaal ontwikkelde collectie leidt tot verbeterd gebruik en ondersteunt succes onder studenten.

Op feiten gebaseerde evaluaties

Optimalisatie van aankoopbeslissingen en het bewijzen van de waarde van de bibliotheek is van uitzonderlijk belang. Maar de “waarde”-discussie moet verder gaan dan alleen het gebruik zelf. Het moet een verhaal vertellen over wie gebruikmaakt van bibliotheekmaterialen, en waar. In een tijd waarin leren op afstand meer en meer prevaleert en er minder studenten aanwezig zijn in uw fysieke bibliotheek, helpen bibliotheekanalyses waarmee u kunt inzoomen op studiegebieden en authenticatie-informatie trends te ontdekken en een gedetailleerder gebruiksverhaal te vertellen. Dit helpt bij interdepartementale gesprekken met faculteitsmedewerkers en institutionele belanghebbenden, en schetst een duidelijker verband tussen bibliotheekanalyses, gebruik en studiesucces.

Eliminatie van handmatige processen

Traditionele bibliotheekanalyses vertrouwen vaak op manuele processen voor het verzamelen van data, offline werkdocumenten om deze data in op te slaan, en bibliotheekmedewerkers om de datasets te combineren en te analyseren. Dit is een langdurig proces dat veel kostbare tijd kost. Het koppelen van data aan het bibliotheekgebruik van studenten betekent een nieuwe ingewikkelde laag in een handmatig proces, maar goede data-analyse is een fundamenteel onderdeel van de connectie tussen studenten en bibliotheek. Als alternatief voor manuele processen zijn er in de cloud gehoste datadiensten. Cloudopslag elimineert het manuele proces van opslag en downloaden van gegevens, en bespaart bibliotheek- en IT-staf veel tijd en bronnen. Wanneer bibliotheken data veilig opslaan in een cloudomgeving, kunnen zij eenvoudig altijd en overal toegang krijgen tot de beschikbare betrouwbare informatie.

De rol van de bibliotheek evolueert constant, en de analyses die haar missie en invloed op academisch succes ondersteunen moeten deze ontwikkeling weerspiegelen. Ontdek hoe Panorama kan helpen de connectie tussen bibliotheekdata en studentensucces te optimaliseren.

Lees meer

Share this: