Om u een betere ervaring op onze website te geven, maken wij gebruik van cookies Voor meer informatie over hoe wij cookies gebruiken, kunt u ons privacybeleid raadplegen.

Vier risico’s rondom het gebruik van algemene zoekmachines voor het zoeken naar klinische evidence

Geplaatst op 24-04-2019 in Medisch


In dit artikel vat Jackie Skeith, MS, RN-BC, Implementation Manager bij EBSCO Health, de vier grootste risico’s samen die ontstaan wanneer algemene online zoekmachines gebruikt worden voor het zoeken naar klinische evidence.

“Ik Google het wel even.” Deze woorden horen we vandaag de dag aan de lopende band. Google, andere zoekmachines en het internet worden gebruikt als bron van antwoorden op vele vragen.

Ook medisch professionals hebben veel vragen, en ook zij maken veelvuldig gebruik van online zoekmachines voor het vinden van antwoorden op bijvoorbeeld de klinische vragen die zij in de praktijk tegenkomen. Willen artsen de best passende zorg bieden, dan moeten zij snel en eenvoudig kunnen beschikken over de meest actuele, uit betrouwbare bronnen verkregen, evidence-based informatie.

De vier grootste risico’s rondom het gebruik van algemene zoekmachines voor het zoeken naar klinische evidence:

  1. De manier waarop medische termen en frases door zoekmachines geïnterpreteerd worden is niet altijd even consequent. Dit kan ertoe leiden dat clinici door veel resultaten heen moeten spitten om de juiste informatie te vinden die aansluit op de door hen bedoelde zoekterm.
  2. Een overload aan informatie kan ervoor zorgen dat vragen onbeantwoord blijven of incorrect beantwoord worden. Té veel informatie kan hinderen in plaats van helpen.
  3. Onbekendheid of onbetrouwbaarheid van de manier waarop de relevantie van bronnen vastgesteld wordt, kan ervoor zorgen dat belangrijke resultaten ongezien blijven.
  4. De content waar internetzoekresultaten toe leiden voldoet vaak niet aan minimale standaarden voor volledigheid, recentheid, validiteit en betrouwbaarheid. Artsen zijn dan veel tijd kwijt aan het natrekken van bronnen; tijd die zij liever aan hun patiënten zouden besteden.

Download de gratis whitepaper ‘I’ll Just Google It: The Case Against Internet Searching for Clinical Evidence’ om meer te weten te komen over deze risico’s. Ontdek tevens hoe EBSCO Health’s robuuste aanbod aan evidence-based klinische informatieoplossingen, met onder meer DynaMed Plus®, Dynamic Health™ en Nursing Reference Center™ Plus, medisch professionals voorziet van snelle, accurate evidence-based antwoorden op de vragen die zij tegenkomen op de werkvloer.

Download de whitepaper

Share this: