Om u een betere ervaring op onze website te geven, maken wij gebruik van cookies Voor meer informatie over hoe wij cookies gebruiken, kunt u ons privacybeleid raadplegen.

Webinar FOLIO: Overzicht van veelgestelde vragen en link naar een opname

Geplaatst op 30-06-2020 in Bibliotheken


Heeft u de FOLIO-webinar die wij onlangs voor de Benelux organiseerden gemist? Ontdek in dit artikel enkele van de meestgestelde vragen en bekijk een opname van de webinar!

FOLIO is een open source bibliotheekplatform waarbij innovatie centraal staat. Het platform voldoet aan de traditionele eisen voor bronnenbeheer, en is daarnaast uit te breiden naar nieuwe gebieden. FOLIO is een volledig open initiatief waarbij alle geïnteresseerden op de hoogte kunnen blijven van de laatste ontwikkelingen, en iedereen een actieve bijdrage aan het platform kan leveren in de vorm van functionele expertise of code.

In mei nam een groot aantal geïnteresseerden deel aan de webinar “FOLIO-services van EBSCO: Eén bron voor uw FOLIO-diensten” waarin Tamir Borensztajn, Vice President of SaaS Strategy, en Roman Piontek, Director of SaaS Innovation bij EBSCO, het community-initiatief en het platform onder de loep namen. Er was daarbij speciale aandacht voor de FOLIO-diensten die EBSCO en Mygrator, haar samenwerkingspartner in de Benelux, aanbieden op het gebied van hosting, implementatie, professionele services, integratie, advisering en ondersteuning.

We hebben een groot aantal vragen ontvangen tijdens de webinar. Hieronder leest u enkele daarvan en geven we u de bijbehorende antwoorden. Wilt u een opname van de webinar bekijken? Dat kan hier!

Implementatie en hosting

Hoe ziet een implementatieplan voor FOLIO eruit als ik kies voor EBSCO’s services?

Elke implementatie van EBSCO FOLIO begint met een analyse van uw bestaande omgeving en uw wensen. We kijken naar uw workflows en bepalen samen met u welke werkprocessen in EBSCO FOLIO geïmplementeerd zullen gaan worden. In de tweede stap werken we aan het in kaart brengen van de processen en het opstellen van een planning. Zodra we die hebben, beginnen we met de datamigratie. Vervolgens integreren we de integratie met uw EBSCO-oplossingen zoals EBSCO Discovery Service of GOBI, en met applicaties van derden zoals zelfcheckmachines. We eindigen het implementatieproces met het opstellen en in werking zetten van een trainingsplan en een officiële livegang.

Inbegrepen in een implementatie van EBSCO FOLIO zijn:

  • Projectmanagement, training en klantenservice
  • Systeemconfiguratie (instellingen en referentiedata)
  • Datamapping en -migratie
  • Systeemtests en -optimalisatie
  • Integraties met EBSCO-tools en andere (non-EBSCO) oplossingen

De exacte startdatum en implementatietijd wordt in overleg tussen EBSCO en uw bibliotheek bepaald.

Met wie neem ik contact op bij vragen over FOLIO?

EBSCO en haar partners (zoals Mygrator voor de Benelux) bieden een zogenaamde ‘curated open-source-oplossing’. Dit betekent dat bibliotheken zelf kiezen óf, en zo ja in hoeverre, zij actief deelnemen aan communitydiscussies, -ontwikkeling en -processen. EBSCO en haar partners zorgen voor het meest recente communitypakket en zijn verantwoordelijk voor zowel interactie met de community als voor de kerntaken op het gebied van hosting en dataservices, inclusief implementatie, datamigratie en doorlopende ondersteuning.

Het systeem ziet er zeer uitgebreid uit. Is het ook geschikt voor kleine organisaties?

Jazeker; FOLIO is volledig schaalbaar – zowel naar boven als naar beneden. De set-up van data, werkprocessen en beheerdersrechten verschillen van implementatie tot implementatie. Samen met EBSCO kan de bibliotheek bepalen welke parameters passen bij hun specifieke set-up. Het werk wordt verspreid over het gehele implementatieproject. We bespreken een bij u passend gedetaileerd implementatieplan graag met u op uw verzoek.

Begrijp ik goed dat de bibliotheek geen IT-staf hoeft in te schakelen om FOLIO te kunnen implementeren?

Dat klopt. EBSCO en Mygrator voeren de implementatie- en supporttaken namens u uit zodat er van uw kant geen inzet van IT-staf nodig is. Uiteraard is het, zoals met elk innovatief systeem, wel belangrijk dat uw bibliotheekmedewerkers zich betrokken voelen en verantwoordelijkheidsgevoel voor het systeem gaan ontwikkelen.

Hoe verzorgt EBSCO de hosting?

EBSCO gebruikt Amazon Web Services voor de hosting van FOLIO (datacenter in Frankfurt), een omgeving met een robuuste en betrouwbare infrastructuur. U profiteert van een hoge mate van betrouwbaarheid, goede prestaties, veiligheid en toezicht.

Integratie

Wat is de link tussen ERM in FOLIO en EBSCO’s Holdings Management (HLM)?

ERM in FOLIO kan in principe gebruikmaken van elke knowledgebase. EBSCO’s aanbod omvat een API die een directe koppeling maakt met de holdings zoals die in HLM weergegeven zouden worden (meer informatie vindt u hier). Dat maakt de navigatie en selectie van holdings mogelijk in FOLIO.

Met welke authenticatiesystemen kan FOLIO werken?

FOLIO kan werken met alle op SAML gebaseerde single sign-on (SSO) systemen.

Inrichting en technische vragen

Heeft FOLIO een eigen catalogusinterface?

FOLIO heeft drie catalogiseringsinterfaces:

  • de Bibframe-interface (onderdeel van de ‘Inventory’-app)
  • de quickMARC-catalogiseringstool voor formatmodificaties voor MARC
  • de MARCcat-app voor diepgaande metadatazaken en autoriteitscontrole

Daarnaast kan elk extern gemeenschappelijk catalogiseringssysteem gebruikt worden voordat records in FOLIO worden opgenomen.

Ik begrijp dat het mogelijk is verschillende organisatie-units te definiëren. Is het ook mogelijk om aparte catalogi te hebben voor elk van deze units?

Ja dat is mogelijk. Lokale bronnen in FOLIO’s ‘Inventory’ kunnen verschillende rechtenstructuren en affiliaties hebben. Datzelfde geldt voor beheerders en eindgebruikers.

Kan de FOLIO-interface naar verschillende talen vertaald worden?

Ja, FOLIO maakt voor de vertaling van de gebruikersinterface gebruik van dit systeem, waarin de community kan helpen met het toevoegen van nieuwe vertalingen en het verbeteren van bestaande vertalingen van FOLIO in alle talen. Kijkt u voor meer informatie op de FOLIO Wiki en op GitHub.

Welke programmeertalen worden ondersteund door FOLIO?

Het is mogelijk back-end-modules in welke taal dan ook te schrijven. Er wordt voornamelijk gebruik gemaakt van op Java-gebaseerde talen, maar op deze GitHub-pagina kunt u ook andere talen terugvinden. FOLIO’s houding ten opzichte van progammeertalen is gebaseerd op de centrale positie van de OKAPI-gateway, een op RAML gebaseerd ‘switchboard’.

Welke speciale karakters kunnen worden gebruikt?

FOLIO is volledig UTF-8-conform en alle karakters met codepunten 0000 tot FFFF kunnen gebruikt worden voor zowel invoer als zoeken.

Bekijk de webinaropname Meer informatie over FOLIO

Share this: