Om u een betere ervaring op onze website te geven, maken wij gebruik van cookies Voor meer informatie over hoe wij cookies gebruiken, kunt u ons privacybeleid raadplegen.

Zeven tips om patiënten te helpen om te gaan met stress

Geplaatst op 07-02-2019 in Medisch


Stress is een belangrijke invloed op de gezondheid. De American Psychological Association heeft verschillende rapporten uitgebracht over de impact van stress, en geeft zeven tips die artsen kunnen gebruiken om patiënten te helpen met stress om te gaan.

Stress kan een reactie zijn op een kortstondige situatie zoals in de file staan, of het kan langdurig zijn, bijvoorbeeld in het geval van relatieproblemen, verlies van een dierbare, of andere serieuze situaties. Stress wordt gevaarlijk wanneer het voor langere tijd de mogelijkheid een normaal leven te leiden in de weg staat. Uw patiënten kunnen moe zijn, concentratieproblemen hebben, of snel geïrriteerd zijn. Stress kan eveneens de lichamelijke gezondheid schaden.

Hieronder leest u zeven tips uit de Stress in America Study van de American Psychological Association die u en uw patiënten helpen meer te weten te komen over stress.

  1. Ontdek hoe uw patiënten stress ervaren. Iedereen ervaart stress op een andere manier. Hoe weten uw patiënten dat zij gestrest zijn? Hoe wijken hun gedachten en/of hun gedrag af ten opzichte van wanneer zij zich niet gestrest voelen?
  2. Identificeer de oorsprong. Welke gebeurtenissen of situaties veroorzaken stressvolle gevoelens? Zijn deze momenten gerelateerd aan kinderen, gezondheid, financiële beslissingen, werk, relaties of iets anders?
  3. Leer signalen van stress te herkennen. Stress kan op verschillende manieren tot uiting komen. Patiënten kunnen moeite hebben zich te concentreren of beslissingen te nemen, zij kunnen zich boos of geïrriteerd voelen, het gevoel hebben dat zij de controle verliezen, of last van hoofdpijn, spanning in de spieren of een gebrek aan energie hebben.
  4. Herken hoe uw patiënten omgaan met stress. Bepaal of patiënten ongezond gedrag vertonen bij stress. Voorbeelden hiervan zijn roken, alcohol drinken, of extreem eetgedrag. Zo ja, is dit routinematig of wordt het enkel vertoond bij specifieke gebeurtenissen of omstandigheden? Zijn de ongezonde keuzes een gevolg van het gevoel overhaast en/of overweldigd te zijn?
  5. Stel gezonde manieren voor om stress het hoofd te bieden. Doe suggesties voor gezonde stressverlagende activiteiten zoals meditatie, sporten of praten met vrienden of familie. Herinner patiënten eraan dat ongezond gedrag zich in de loop der tijd verder ontwikkelt en dat het lastig kan zijn dit te veranderen. Stimuleer hen niet te veel in één keer te willen doen maar liever één type gedrag per keer aan te pakken.
  6. Motiveer hen goed voor zichzelf te zorgen. Herinner patiënten eraan goed te eten, genoeg te slapen, veel water te drinken en regelmatig aan lichaamsbeweging te doen. Stimuleer hen hun geest en lichaam gezond te houden via activiteiten als yoga, korte wandelingen, sportschoolbezoeken, of andere sportieve activiteiten die zowel de mentale als de lichamelijke gezondheid bevorderen. Moedig hen tevens aan regelmatig vakantie te nemen of andere werkonderbrekingen te plannen. Het leven kan hectisch zijn, en het is van groot belang dat mensen genoeg tijd voor zichzelf vrijmaken, al is het maar voor simpele dingen als het lezen van een goed boek of het luisteren naar muziek.
  7. Raad patiënten aan om hulp te zoeken. Het accepteren van hulp van behulpzame vrienden en familieleden kan helpen beter met stress om te gaan. Als patiënten zich overweldigd blijven voelen door stress, kunt u hen ook aanraden met een psycholoog te gaan praten. Deze kan hen helpen hun stress beter te beheersen en ongezond gedrag te veranderen.

Lees meer in de Stress Tip Sheet.

American Psychological Association

Deze informatie is afkomstig van de American Psychological Association (APA) en kan niet als vervanging gezien worden van professionele zorg en advisering. Mensen die denken baat te hebben bij geestelijke gezondheidszorg, worden aangeraden contact op te nemen met een psycholoog of andere erkende medisch professional. Kijkt u voor meer informatie over stress en geestelijke en fysieke gezondheid op het APA Help Center.

Klik op de knop hieronder voor meer informatie over de databanken van APA Publishing die verkrijgbaar zijn via EBSCO Health.

Lees meer over de APA-databanken

Share this: