Om u een betere ervaring op onze website te geven, maken wij gebruik van cookies Voor meer informatie over hoe wij cookies gebruiken, kunt u ons privacybeleid raadplegen.

EBSCO Discovery Service™ laat de gebruiker zijn eigen onderzoekspad kiezen met ‘non-linear research’

Geplaatst op 14-09-2020 in Bibliotheken


Met de nieuwe gebruikersinterface van EBSCO Discovery Service™ (EDS) kiest u uw eigen onderzoekspad.

Vrijwel iedereen zal beamen dat het gebruik van digitale toestellen, hoewel nuttig voor multitasken, veel tijd in beslag nemen. Laten we dit blogartikel als voorbeeld nemen; het is bijna onmogelijk om dit stuk te lezen zonder afgeleid te worden door een binnenkomend berichtje, telefoongesprek of videochat. U heeft waarschijnlijk meerdere bestanden openstaan waar u iets mee moet doen. En die stapel e-mails die u weg probeert te werken, lijkt ook niet hard kleiner te worden. En laten we ook niet vergeten dat u midden in een Zoom-meeting zit, uw boodschappen online probeert te bestellen, door uw playlists bladert, wat rekeningen betaalt, het nieuws leest en uw Facebook-, Twitter- en Instagramfeeds checkt.

In deze tijd is bijna iedereen technisch onderlegd, maar staan we ook massaal onder tijdsdruk. Het kunnen besteden van enkele minuten – laat staan enkele uren – aan slechts één taak lijkt tot het verleden te behoren.


Met EBSCO Discovery Service kunt u snel en simpel uw zoekopdrachten openen, opslaan en sluiten, waardoor u ook onderweg eenvoudig aan uw onderzoek kunt werken.

Wat betekent dit voor discovery? Als u voorheen altijd uw kalender vrijmaakte voor literatuuronderzoek via de bibliotheek en daar nu simpelweg geen tijd meer voor heeft, hoe kunt u dan alsnog succesvol onderzoek uitvoeren? De nieuwe versie van EBSCO Discovery Service is speciaal ontwikkeld om hierbij te helpen.

In plaats van het zoekproces te zien als een enkele monolithische taak die in een marathonsessie in de bibliotheek uitgevoerd moet worden, zorgt EDS ervoor dat onderzoek op modulaire, multidirectionele wijze uitgevoerd kan worden op de momenten waarop u daar tijd voor heeft. Deze werkwijze noemen we ook wel ‘non-linear research’, oftewel non-lineair onderzoek. Gebruikers kunnen hun zoektocht in EDS openen en sluiten wanneer zij dat willen, en gemakkelijk wisselen tussen hun smartphone, tablet en computer.

Met EBSCO’s mobiele app kunt u uw onderzoek eenvoudig starten en stoppen, en altijd en overal artikelen en e-books downloaden. Met het EDS-dashboard slaat u uw zoektocht op in de cloud en zet u deze waar en wanneer u wilt, en op elk gewenst toestel, voort. U beschikt over een draagbare gepersonaliseerde werkomgeving die u op al uw toestellen kunt gebruiken, en kunt uw onderzoek daardoor veel flexibeler uitvoeren.


​EBSCO Discovery Service sluit aan op een digitale wereld waarin het bezit van meerdere toestellen en virtueel multitasken aan de dagelijkse orde zijn, en maakt flexibel onderzoek mogelijk.

U draagt dus eigenlijk de bibliotheek altijd en overal met u mee in uw zak. EBSCO heeft daarnaast gewerkt aan de herinrichting van de interface voor alle toestellen om gebruikers op elk moment in staat te stellen te werken aan elke fase van hun onderzoeksproces. U hoeft niet langer te starten met de traditionele beginfase om vervolgens stapsgewijs een vaste route te volgen. Wellicht heeft u al enkele bronnen en wilt u daarop verder bouwen, of misschien heeft u een link ontvangen via een vriend of collega. Deze kunnen nu heel gemakkelijk in EDS geopend worden. Ook het verkrijgen van citaties – vaak een vervelende taak – is eenvoudig en kan op elk gewenst moment gedaan worden. U kunt zelfs zoekresultaten met één muisklik ‘liken’ en zo opslaan om er op een latere gelegenheid dieper in te duiken.

Het dagelijks leven verloopt niet langer lineair, en EDS begrijpt dat ook het onderzoeksproces geen rechte lijn meer volgt. Lees meer over de evolutie van EDS en ontdek hoe de vernieuwde oplossing past in een digitale wereld waar meerdere toestellen en multitasken aan de orde van de dag zijn, en gebruikers in staat stelt flexibel te zijn bij het uitvoeren van hun onderzoek.

Wilt u meer weten over de evolutie van EDS en de verbeterde zoekmogelijkheden? Meldt u zich dan aan voor onze Nederlandstalige webinar op 5 november!

Share this: