Om u een betere ervaring op onze website te geven, maken wij gebruik van cookies Voor meer informatie over hoe wij cookies gebruiken, kunt u ons privacybeleid raadplegen.

EBSCO Information Services werkt samen met Code Ocean om open research en reproduceerbaarheid te stimuleren

Rijsenhout, 27 januari 2020 — EBSCO Information Services (EBSCO) en Code Ocean werken in een nieuw strategisch samenwerkingsverband samen aan een platform voor de wetenschappelijke community dat delen en hergebruik van computationele code en data faciliteert. Onderzoek kan hierdoor gegarandeerd gereproduceerd worden en wordt open, georganiseerd, toegankelijk en interoperabel.

Technologieën vandaag de dag stellen ons in staat om meer dan slechts woorden op pagina’s te verspreiden, en wetenschappers, academische instellingen, onderzoeksfinanciers en uitgevers vragen steeds vaker naar tools die computationeel onderzoek intuïtief, samenwerkingsgericht, interoperabel en duurzaam maken. EBSCO’s keuze voor een samenwerking met Code Ocean benadrukt de waarde die zij hecht aan het stimuleren en ondersteunen van deze belangrijke vereisten. In navolging van Code Ocean’s eerdere succesvolle samenwerkingen met uitgevers, zal EBSCO optreden als partner om het bereik en de impact van Code Ocean wereldwijd uit te breiden.

Code Ocean is ontstaan uit het postdoctorale werk van één van de oprichters, Simon Adar, bij Cornell-Tech. Zoals zoveel wetenschappers keek Adar naar eerder gepubliceerde werken en probeerde daarop voort te bouwen. Hij ontdekte al snel hoe ingewikkeld het was code en data te hergebruiken, en hoe lastig het was om reproduceerbaarheid te bewijzen, zelfs van gepubliceerde bevindingen. Samen met mede-oprichter en Chief Technnical Officer Ram Dayan heeft hij toen een team samengesteld om een platform te gaan bouwen dat de ontwikkeling van de wetenschap zou stimuleren en versnellen. 

Simon Adar, nu CEO van Code Ocean, zegt dat EBSCO’s lange geschiedenis als partner van de academische wereld en de sterke positie in de markt haar een ideale partner maakten voor Code Ocean: “Samenwerken met EBSCO als investeerder en reseller zal Code Ocean helpen haar inspanningen voor de uitgeversbranche, reproduceerbaarheid en de wetenschap bij een wereldwijd publiek onder de aandacht te brengen.”

Tim Collins, CEO van EBSCO Information Services, legt uit de dat investering in Code Ocean en ondersteuning van bredere beschikbaarheid helpen om de problemen die onderzoekers tegenkomen aan te pakken en de opties van uitgevers en instellingen uit te breiden: “Met de investeringen in het werk van Code Ocean en de ondersteuning ervan wil EBSCO helpen verbeteringen in onderzoeksactiviteiten te stimuleren en samenwerkingen die de onderzoeksworkflow verbeteren, cruciale onderzoekscode en -data beschikbaar maken, en de reproduceerbaarheid van onderzoek ondersteunen te bevorderen."

De overeenkomst met Code Ocean sluit aan op EBSCO’s eerdere samenwerking met Arkivum voor EBSCO’s software-as-a-service-portfolio en Arkivum’s oplossing voor op de lange termijn gericht databeheer, Perpetua. De bekendmaking van de samenwerking tussen EBSCO en Code Ocean valt samen met de aankondiging dat EBSCO gaat samenwerken met protocols.io om wetenschappers toegang te geven tot onderzoeksmethoden, een ander essentieel element van de onderzoeksworkflow.

Over Code Ocean
Code Ocean is een cloud-based computationeel reproduceerbaarheidsplatform waarop wetenschappers en ontwikkelaars wetenschappelijke code kunnen ontwikkelen, delen, vinden en uitvoeren. Onderzoekers kunnen code ontwikkelen, eraan samenwerken en het delen als uitvoerbare code met een door Code Ocean uitgegeven Digital Object Identifier (DOI) die citeerbare toekenning mogelijk maakt. Code Ocean heeft in 2018 de ALPSP Award for Innovation in Publishing ontvangen voor haar baanbrekende werk met toonaangevende uitgevers aan de opname van de werkcode in gepubliceerde onderzoeksartikelen met behoud van copyrights voor de wetenschappers. Code Ocean is in 2015 opgericht om onderzoekers te helpen tijd te besparen en om vooruitgang in de wetenschap te stimuleren door code herbruikbaar en reproduceerbaar te maken. codeocean.com

Over EBSCO Information Services
EBSCO Information Services (EBSCO) is de toonaangevende leverancier van discovery-oplossingen met ruim 11.000 klanten in meer dan 100 landen. EBSCO Discovery Service™ (EDS) is de oplossing waarin via één zoekvenster snel en gemakkelijk in de volledige informatiecollectie van een organisatie gezocht kan worden en die relevantiebepaling van ongeëvenaarde kwaliteit en uitgebreide maatwerkmogelijkheden biedt. EBSCO is tevens gerenommeerd leverancier van online wetenschappelijke content met een aanbod van onder meer honderden databanken, historische archieven, point-of-care informatie en tools voor corporate learning. Daarnaast is EBSCO erkend speler op het gebied van dienstverlening rondom informatiebeheer en –toegang met beheerdiensten voor meer dan 360.000 tijdschriften en uitgeverspakketten en toegang tot ruim 1.000.000 e-books. EBSCO Information Services is een divisie van EBSCO Industries, Inc.

“Met de investeringen in het werk van Code Ocean en de ondersteuning ervan wil EBSCO helpen verbeteringen in onderzoeksactiviteiten te stimuleren en samenwerkingen die de onderzoeksworkflow verbeteren, cruciale onderzoekscode en -data beschikbaar maken, en de reproduceerbaarheid van onderzoek ondersteunen te bevorderen.”