Om u een betere ervaring op onze website te geven, maken wij gebruik van cookies Voor meer informatie over hoe wij cookies gebruiken, kunt u ons privacybeleid raadplegen.

EBSCO Information Services werkt samen met protocols.io aan open en reproduceerbaar onderzoek

Rijsenhout, 27 januari 2020 — EBSCO Information Services (EBSCO) en protocols.io zijn een nieuw strategisch samenwerkingsverband aangegaan om het onderzoeksecosysteem beter te kunnen ondersteunen. Wetenschappers, uitgevers en academische instellingen zullen profiteren van een open, verbonden, reproduceerbare en interoperabele onderzoeksworkflow. EBSCO’s keuze voor protocols.io benadrukt de waarde die zij hecht aan het ondersteunen van diensten die de publicatie van een artikel uitbreiden met en koppelen aan de bijbehorende kernanalyses. EBSCO zal haar internationale aanwezigheid inzetten om het bereik en de impact van protocols.io wereldwijd uit te breiden.

Wetenschappers kunnen met protocols.io onderzoeksprotocollen en -methoden delen. Het platform helpt hen voor, tijdens en na publicatie hun methoden te ontwikkelen, organiseren, verbeteren en verspreiden. Daarnaast helpt het instellingen om een belangrijk onderdeel van onderzoeksoutput in hun beheer te houden. protocols.io is gratis voor iedereen die zijn werk deelt, en kan daarnaast voor privégebruik als individuele, organisatiebrede of groepslicentie aangeschaft worden.

Alexei Stoliartchouk, Irina Makkaveeva en Lenny Teytelman hebben protocols.io gezamenlijk opgericht, hiertoe geïnspireerd door Lenny’s frustraties rondom methodeontwikkeling tijdens zijn postdoctorale onderzoek aan MIT. Het kostte hem anderhalf jaar om één stap in een eerder gepubliceerd protocol te corrigeren, en omdat het slechts om een correctie ging en niet om een nieuwe techniek, was er geen goede manier om deze kennis met andere wetenschappers die dezelfde methode gebruikten te delen. Irina Makkaveeva bij de introductie van protocols.io: “Als softwareontwikkelaar vond ik het absurd dat wetenschappers niet beschikten over een platform als GitHub voor het delen van hun protocollen.” 

Lenny Teytelman, CEO en mede-oprichter van protocols.io, zegt dat EBSCO zich met haar investering in goed gezelschap bevindt, en dat het protocols.io mogelijkheden biedt om haar ontwikkeling verder te bevorderen: “EBSCO voegt zich bij het Chan Zuckerberg Initiative en de Gordon & Betty Moore Foundation als belangrijke investeerders in protocols.io, en net als bij deze partijen betekent de samenwerking met EBSCO veel meer dan alleen financiering. We zijn daarnaast blij in deze ronde de Genetics Society of America te mogen verwelkomen als mede-investeerder.” Teytelman legt uit dat de verwachting is dat de samenwerking met EBSCO zal leiden tot een toename in het gebruik van protocols.io en het delen van informatie op het platform: “EBSCO biedt ons de expertise, ondersteuning en schaalgrootte waarmee we onze missie kunnen uitbouwen. We verwachten ons bedrijf hiermee veel sneller in een duurzame positie te kunnen brengen dan zonder EBSCO’s steun mogelijk was geweest.”

Honderden tijdschriften van allerlei verschillende uitgevers adviseren en integreren het gebruik van protocols.io al in hun indienings-, beoordelings- en publicatiesystemen om de reproduceerbaarheid en zichtbaarheid van de gepubliceerde werken te ondersteunen, en daarnaast hun services aan auteurs en redacteuren te verbeteren. Een toenemend aantal toonaangevende financieringsorganisaties beveelt de opname van herbruikbare protocollen aan omdat zij inzien dat deze belangrijk zijn voor het nut en de uiteindelijk impact van de onderzoeken die zij financieren.  

Tim Collins, CEO van EBSCO Information Services, zegt dat de investering een natuurlijk gevolg is van EBSCO’s missie om levens te veranderen door mensen waar, wanneer en hoe zij dat nodig hebben te voorzien van betrouwbare, relevante informatie: “Het stimuleren van de groei en ondersteunen van de verbondenheid tussen belangrijke en opkomende onderdelen van open research is van cruciaal belang om ervoor te kunnen zorgen dat innovatie voortgezet wordt en dat we de impact kunnen leveren die de wetenschappelijke gemeenschap nodig heeft.”

Volgens Tommy Doyle, Senior Vice President of Strategy bij EBSCO, sluit de overeenkomst met protocols.io aan op EBSCO’s eerdere samenwerking met Arkivum en andere initiatieven om haar brede portfolio aan middelen en relaties in te zetten voor de onderzoekscommunity: “EBSCO is één van de grootste intermediairs tussen uitgevers, instellingen en onderzoekers, en is daarmee in een unieke positie om de impact van deze partijen te helpen uitbreiden. We brengen meer dan 75 jaar expertise en een breed scala aan relaties mee in elke nieuwe strategische samenwerking. Bij investeringen zoeken we altijd naar mogelijkheden en kansen om de toekomst van onderzoek te ondersteunen.”

Deze bekendmaking van de samenwerking tussen EBSCO en protocols.io valt samen met de aankondiging dat EBSCO gaat samenwerken met Code Ocean om wetenschappers te voorzien van een platform waarop zij uitvoerbare code en data kunnen ontwikkelen, delen, publiceren, preserveren en hergebruiken.

Over protocols.io
protocols.io is in 2012 opgericht door geneticus Lenny Teytelman en computerwetenschappers Alexei Stoliartchouk en Irinia Makkaveeva om wetenschapscommunicatie en het vlot delen van kennis te bevorderen. Het protocols.io-platform is een open access service waarop academische en sectoronderzoekers actuele onderzoeksmethoden kunnen vastleggen en delen. Zowel lezen als publiceren is gratis. Wetenschappers gebruiken de open access hub om verbeteringen en correcties in onderzoeksmethoden te communiceren. Het bedrijf bevindt zich in Berkeley, Californië in de Verenigde Staten. Meer informatie is te vinden op www.protocols.io.

Over EBSCO Information Services
EBSCO Information Services (EBSCO) is de toonaangevende leverancier van discovery-oplossingen met ruim 11.000 klanten in meer dan 100 landen. EBSCO Discovery Service™ (EDS) is de oplossing waarin via één zoekvenster snel en gemakkelijk in de volledige informatiecollectie van een organisatie gezocht kan worden en die relevantiebepaling van ongeëvenaarde kwaliteit en uitgebreide maatwerkmogelijkheden biedt. EBSCO is tevens gerenommeerd leverancier van online wetenschappelijke content met een aanbod van onder meer honderden databanken, historische archieven, point-of-care informatie en tools voor corporate learning. Daarnaast is EBSCO erkend speler op het gebied van dienstverlening rondom informatiebeheer en –toegang met beheerdiensten voor meer dan 360.000 tijdschriften en uitgeverspakketten en toegang tot ruim 1.000.000 e-books. EBSCO Information Services is een divisie van EBSCO Industries, Inc.

“Het stimuleren van de groei en ondersteunen van de verbondenheid tussen belangrijke en opkomende onderdelen van open research is van cruciaal belang om ervoor te kunnen zorgen dat innovatie voortgezet wordt en dat we de impact kunnen leveren die de wetenschappelijke gemeenschap nodig heeft.”