Om u een betere ervaring op onze website te geven, maken wij gebruik van cookies Voor meer informatie over hoe wij cookies gebruiken, kunt u ons privacybeleid raadplegen.

Open source initiatief FOLIO lanceert release ‘Fameflower’

Philadelphia, 25 mei 2020 – FOLIO, een community die opgericht is voor de ontwikkeling van een open source bibliotheekserviceplatform (Library Services Platform, LSP), heeft onlangs een nieuwe release genaamd ‘Fameflower’ gelanceerd. De Fameflower-release is de zesde in een reeks die de functionaliteiten en kenmerken van het open source platform definiëren en die een groot aantal workflowfuncties beschikbaar maken voor bibliotheekmedewerkers.

De release biedt verbeterde integratiemogelijkheden voor klanten die gebruikmaken van VuFind en EBSCO Discovery Service™, optimalisatie van de gebruikersinterface en nieuwe toegankelijkheidsfunctionaliteiten. Het platform is onder meer uitgebreid met de volgende elementen: 

 • Matching en aanpassing van inventaris/MARC-records bij importeren van holdings en items.
 • Exporteren van individuele records en batches, inclusief creatie van recordlijsten met verbeterde filteropties. Exporteren van boekingsbewijzen voor boekhouding.
 • Verbeterde toetsenbordnavigatie en gebruikersinterface.
 • Vernieuwen en exporteren van overeenkomsten. Vergelijking van licentievoorwaarden.
 • Verbeterd zoeken naar en filteren van leveranciers.
 • Bestellingen en facturatie in niet-standaard valuta en kopiëren van bestellingen. Verbeterde ontvangst en check-in.
 • Maatwerkvelden voor gebruikersrecords.
 • KBART-importmanagement en weergave van non-seriële bronnen in overeenkomsten.
 • Maatwerklabels, aanschaf-/toegangsstatus voor elektronische holdings.
 • Verbeterd verzamelen van gebruiksgegevens van elektronische bronnen en mogelijkheid opgeslagen rapporten te downloaden.
 • Verbeterde ondersteuning van classificatiecodes en sortering van itemrecords voor inventarisatie.
 • Course reserves.

Jesse Koennecke, voorzitter van FOLIO’s Product Council en Director of Acquisitions & E-Resource Licensing Services bij Cornell University Libraries, zegt dat de Fameflower-release FOLIO’s inzet voor en stimulering van bibliotheekinnovatie aantoont: “De release zorgt ervoor dat bibliothecarissen beschikken over veel nieuwe functionaliteiten; het is een weergave van de enorme hoeveelheid werk die het afgelopen kwartaal verzet is voor de ontwikkeling van FOLIO. Veel van deze door en voor bibliothecarissen ontwikkelde functies zijn niet beschikbaar in traditionele bibliotheeksystemen, en zijn ontwikkeld om de werkprocessen in bibliotheken te verbeteren.”

Het FOLIO-project zorgt ervoor dat alle academische bibliotheken, groot of klein, keuze hebben bij het selecteren van een bibliotheeksysteem of het bouwen van een bibliotheekserviceplatform dat verder gaat dan alleen de traditionele functionaliteiten. Het platform maakt gebruik van een microservicesarchitectuur, wat betekent dat bij nieuwe releases individuele componenten ontwikkeld of vervangen kunnen worden om aan evoluerende vereisten en technologieën tegemoet te blijven komen.
Op het YouTube-kanaal van de Open Library Foundation kunt u een demonstratie bekijken en vindt u een overzicht van de ontwikkelingsroadmap: https://www.youtube.com/c/OpenLibraryFoundation.

Over FOLIO
FOLIO is een samenwerkingsverband tussen bibliotheken, leveranciers, ontwikkelaars en consortia dat open source technologie ontwikkelt en bibliotheekdiensten op basis van een toekomstvisie voor bibliotheken herdefinieert en innoveert. Door te bouwen op de wensen van bibliotheken en gebruik te maken van hun expertise en de capaciteiten en mogelijkheden van leveranciers, wil FOLIO bibliotheken helpen de dienstverlening die ze bieden en de rol die zij spelen binnen hun organisatie opnieuw te definiëren. FOLIO draagt tevens bij aan een gelijker speelveld door open source technologie beschikbaar te stellen aan alle organisaties, ongeacht grootte of bezetting. Het brengt leveranciers samen om innovatieve diensten te ontwikkelen en te hosten voor klanten, en introduceert open source als dienst naar bibliotheken toe. Opgeven als deelnemer aan dit initiatief of aanvragen van meer informatie kan via www.folio.org.NOOT:

Dit persbericht is verzonden namens FOLIO, een samenwerkingsverband tussen bibliotheken, leveranciers, consortia en ontwikkelaars dat erop gericht is open source diensten te creëren voor bibliotheken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Kathleen McEvoy, Media Relations, FOLIO 
kathleen@folio.org / +1 978 223 0438