Om u een betere ervaring op onze website te geven, maken wij gebruik van cookies Voor meer informatie over hoe wij cookies gebruiken, kunt u ons privacybeleid raadplegen.

Verwachte prijsstijging tijdschriftabonnementen voor 2018 bekendgemaakt in EBSCO’s Serials Price Projections Report

Rijsenhout, 28 september 2017 — In het Serials Price Projections Report van EBSCO Information Services (EBSCO) is te lezen dat de verwachte effectieve stijging van uitgeversprijzen voor academische en medisch-wetenschappelijke bronnen voor 2018 gemiddeld 5 tot 6 procent bedraagt (exclusief eventuele valutaeffecten). EBSCO creëert het Serials Price Projections Report op basis van informatie van een groot aantal uitgevers en analyses van historische prijsinformatie. Het rapport wordt jaarlijks opgesteld om informatieprofessionals te helpen bij het nemen van budgetbeslissingen voor het komende abonnementsjaar.

Het rapport bekijkt marktdynamieken en gaat in op factoren die de wetenschappelijke informatiebranche al diverse jaren beïnvloeden, waaronder bibliotheekbudgetten, open access, veranderingen in politieke klimaten, nieuwe tools voor beoordeling en evaluatie, en alternatieve distributienetwerken. De opkomst van georganiseerde piraterij, iets dat zich kan ontwikkelen tot een disruptieve kracht op de markt, komt eveneens aan bod.

Valutakoersen kunnen een aanzienlijk effect hebben op prijzen. De waarde van de Amerikaanse dollar is het afgelopen jaar bijvoorbeeld gedaald ten opzichte van de euro. Voor publicaties die door uitgevers in dollars geprijsd en in euro gefactureerd worden, betekent dit dat de wisselkoersen een positief effect hebben op prijzen. Om te beschermen tegen eventuele koersschommelingen tussen nu en het moment waarop de tijdschriftabonnementen gefactureerd worden, raadt het rapport aan bij budgettering 2 tot 4 procent extra te berekenen bovenop de geschatte prijsstijging.

Hoewel de Serials Price Projections gebaseerd zijn op nauwkeurige analyses, is voorzichtigheid geboden bij het gebruik van deze percentages, aangezien deze gebaseerd zijn op historische trends en huidige schattingen. EBSCO zal de informatie in het rapport bijwerken zodra de economische situatie daar aanleiding toe geeft.

Om het volledige 2018 Serials Price Projections Report te lezen en een overzicht te bekijken van de gemiddelde prijsstijgingen van de afgelopen vijf jaar, gaat u naar http://journals.ebsco.com/products-services/explore-content.

Over EBSCO Information Services
EBSCO Information Services (EBSCO) is de toonaangevende leverancier van discovery-oplossingen met ruim 11.000 klanten in meer dan 100 landen. EBSCO Discovery Service™ (EDS) is de oplossing waarin via één zoekvenster snel en gemakkelijk in de volledige informatiecollectie van een organisatie gezocht kan worden en die relevantiebepaling van ongeëvenaarde kwaliteit en uitgebreide maatwerkmogelijkheden biedt. EBSCO is tevens gerenommeerd leverancier van online wetenschappelijke content met een aanbod van onder meer honderden databanken, historische archieven, point-of-care informatie en tools voor corporate learning. Daarnaast is EBSCO erkend speler op het gebied van dienstverlening rondom informatiebeheer en –toegang met beheerdiensten voor meer dan 360.000 tijdschriften en uitgeverspakketten en toegang tot ruim 1.000.000 e-books. EBSCO Information Services is een divisie van EBSCO Industries, Inc.