Verwachte prijsstijging tijdschriftabonnementen voor 2021 bekendgemaakt in EBSCO’s Serials Price Projection Report

~ Gemiddelde stijging van uitgeversprijzen naar verwachting 2 tot 3 procent voor individuele titels en 1 tot 3 procent voor digitale pakketten ~

Rijsenhout, 7 oktober 2020 — De nieuwste editie van het Serials Price Projection Report van EBSCO Information Services (EBSCO) is nu uitgebracht. In het rapport is te lezen dat de verwachte effectieve stijging van uitgeversprijzen (exclusief eventuele valutaeffecten) voor academische en medisch-wetenschappelijke tijdschrifttitels voor 2021 gemiddeld 2 tot 3 procent bedraagt, en voor digitale uitgeverspakketten 1 tot 3 procent. 

EBSCO creëert het Serials Price Projection Report op basis van informatie van een groot aantal uitgevers en analyses van historische prijsinformatie. Het rapport wordt jaarlijks opgesteld om informatieprofessionals te helpen bij het nemen van budgetbeslissingen voor het komende abonnementsjaar.

Het Serials Price Projection Report bekijkt marktdynamieken en gaat in op factoren die de wetenschappelijke informatiebranche beïnvloeden, waaronder bibliotheekbudgetten, digitale tijdschriftenpakketten, Open Access en de COVID-19-pandemie.

De actuele omstandigheden zorgen dit jaar voor een aantal aanzienlijke extra uitdagingen. Bibliothecarissen wereldwijd bereiden zich voor op een door de COVID-19-pandemie ingegeven nieuwe ronde budgetverlagingen. Ze worden door de toenemende druk op hun financiering meer en meer gedwongen fundamentele veranderingen door te voeren in hun acquisitie- en operationele strategieën, en implementeren verschillende methodes om de afname in budgetten te overbruggen. Omdat digitale uitgeverspakketten nog altijd de grootste impact hebben op de beschikbaarheid van budget, vormen deze pakketten een natuurlijk ‘doelwit’ wanneer er ingekrompen of geannuleerd moet worden. Hoewel de behoefte aan en vraag naar Open Research en Open Access door de COVID-19-pandemie toegenomen is, zorgt de door de pandemie veroorzaakte economische terugval ervoor dat de vooruitgang moeizaam en traag verloopt.

De verwachte prijsstijgingen in het Serials Price Projections Report komen voort uit nauwkeurige analyses. Aangezien de percentages in het rapport gebaseerd zijn op historische trends en huidige schattingen, is voorzichtigheid bij het gebruik ervan echter geboden. EBSCO zal de informatie bijwerken zodra de economische situatie daar aanleiding toe geeft. 

Over EBSCO Information Services
EBSCO Information Services (EBSCO) is de toonaangevende leverancier van discovery-oplossingen met ruim 11.000 klanten in meer dan 100 landen. EBSCO Discovery Service™ (EDS) is de oplossing waarin via één zoekvenster snel en gemakkelijk in de volledige informatiecollectie van een organisatie gezocht kan worden en die relevantiebepaling van ongeëvenaarde kwaliteit en uitgebreide maatwerkmogelijkheden biedt. EBSCO is tevens gerenommeerd leverancier van online wetenschappelijke content met een aanbod van onder meer honderden databanken, historische archieven, point-of-care informatie en tools voor corporate learning. Daarnaast is EBSCO erkend speler op het gebied van dienstverlening rondom informatiebeheer en –toegang met beheerdiensten voor meer dan 360.000 tijdschriften en uitgeverspakketten en toegang tot ruim 1.600.000 e-books. EBSCO Information Services is een divisie van EBSCO Industries, Inc.