Om u een betere ervaring op onze website te geven, maken wij gebruik van cookies Voor meer informatie over hoe wij cookies gebruiken, kunt u ons privacybeleid raadplegen.

Zweedse topuniversiteit Chalmers University of Technology als eerste live met open source platform FOLIO

Rijsenhout, 23 oktober 2019 — De bibliotheek van Chalmers University of Technology is de eerste universiteitsbibliotheek die live is gegaan met FOLIO en de hostingdiensten van EBSCO Information Services (EBSCO). FOLIO is een door een community van bibliothecarissen, dienstverleners en ontwikkelaars gecreëerd open source platform.

Chalmers University werd in 2017 de eerste bètapartner voor EBSCO en FOLIO, en heeft de afgelopen periode samen met EBSCO een gefaseerd implementatieproces doorlopen. Als eerste heeft de universiteit de apps voor Electronic Resource Management (ERM) online gebracht, waarna zij stapsgewijs FOLIO’s basisapplicaties verder hebben geïmplementeerd en hun oude bibliotheeksysteem hebben gediscontinueerd.

Chalmer gebruikt onder meer FOLIO-applicaties voor in- en uitchecken, het bijhouden van gebruikersupdates en -aanvragen en het beheren van de inventaris, bestellingen, overeenkomsten, licenties, digitale holdings, instellingen en SIP2-connecties. Daarnaast is FOLIO geïntegreerd met bestaande systemen als OpenAthens, GOBI®, EBSCO Holdings IQ, EBSCO Discovery Service™, en met LIBRIS (de Zweedse nationale catalogus die beheerd wordt door de Nationale Bibliotheek van Zweden) en de zelfservice-machines van de bibliotheek.

Marie Wenander, Head of Information Resources bij Chalmers, geeft aan dat de voorbereiding van de bibliotheek op de verandering en de goede samenwerking met EBSCO belangrijk waren in de migratie: “Het implementatieteam van EBSCO werd een soort verlengstuk van ons eigen team, en de goede samenwerking heeft ons door deze migratie, die anders was dan degene die we eerder hadden meegemaakt, geholpen. Het was een prettige leerervaring die tot een soepele transitie naar een compleet nieuw systeem heeft geleid.” Wenander legt uit dat de kennismaking met leden van de FOLIO-community tijdens het proces de betekenis van deze eerste implementatie nog duidelijker maakte: ”We wisten dat we mede gebruik maakten van het werk van onze collega-bibliothecarissen en dat de door ons gedeelde real-time informatie over het systeem en de werking in een live-omgeving voor de gehele community van belang was.”

Gar Sydnor, Senior Vice President for Analytics and Hosting Services bij EBSCO, zegt dat de bibliotheek van Chalmers University een prettige bètatester was vanwege de bereidwilligheid met EBSCO samen te werken aan een migratietemplate en vanwege de collectie die veel elektronische bronnen bevat: “Het team van Chalmers heeft ervoor gezorgd dat deze implementatie een hele goede leerervaring voor EBSCO en voor de FOLIO-community is geworden. De collectie van Chalmers bestaat met name uit digitale bronnen, waardoor we FOLIO’s ERM-module goed konden testen en ervoor konden zorgen dat integratie met EBSCO Discovery Service, de bestaande discovery-oplossing van de bibliotheek, soepel verliep.” Sydnor vervolgt: “EBSCO wil daarnaast graag de Open Library Environment (OLE) bedanken voor de uitstekende samenwerking en haar onmisbare bijdragen aan het FOLIO-project. Chalmers had niet live kunnen gaan met FOLIO zonder de hulp van OLE.”

Het FOLIO-project is een community waarin bibliotheken, dienstverleners en ontwikkelaars een open source bibliotheeksysteem ontwikkelen die de kijk op traditionele bibliotheekautomatiseringsservices verandert en digitale en printcollecties optimaal combineert. Het platform maakt gebruik van microservices. Bibliotheken kunnen het open source systeem volledig zelf beheren, of voor hosting en ondersteuning samenwerken met een dienstverlener. Ze hebben totale controle over de software en kunnen kiezen voor een complete FOLIO-migratie of een gefaseerde aanpak met geselecteerde applicaties. Het FOLIO-platform is gebouwd voor innovatie, zorgt voor interoperabiliteit van services en geeft bibliotheken keuzevrijheid.

Over FOLIO
FOLIO is een samenwerkingsinitiatief van bibliotheken, leveranciers, ontwikkelaars en consortia. Gezamenlijk gebruiken zij open source technologie om via community-inspanningen bibliotheekservices te herdefiniëren en ten behoeve van de toekomst van bibliotheken te innoveren. Met de wensen en behoeften van bibliotheken als uitgangspunt, en door gebruik te maken van de expertise van de bibliotheekwereld en de capaciteiten en kennis van leveranciers, wil FOLIO bibliotheken helpen hun huidige services uit te bouwen en de rol die zij spelen binnen hun organisaties te opnieuw te definiëren. FOLIO zorgt er tevens voor dat open source technologieën beschikbaar zijn voor alle instellingen, ongeacht hun grootte of stafcapaciteiten. FOLIO stimuleert leveranciers om gezamenlijk te innoveren, diensten te ontwikkelen en open source als service voor bibliotheken te introduceren. Wilt u meer informatie of deelnemen aan het initiatief? Bezoekt u dan de website: www.folio.org.

Over Chalmers University of Technology
Chalmers University of Technology in Göteborg, Zweden, houdt zich op hoog internationaal niveau bezig met onderzoek en onderwijs op het gebied van technologie en natuurwetenschappen. De universiteit heeft 3.100 medewerkers en 10.000 studenten, en biedt opleidingen op het gebied van engineering, techniek, wetenschap en architectuur. Chalmers werkt op basis van wetenschappelijke uitmuntendheid aan kennisontwikkeling en technische oplossingen voor een duurzame wereld, en stimuleert en bevordert innovatie. Het grootste onderzoeksinitiatief van de EU, Graphene Flagship, wordt door Chalmers gecoördineerd. De universiteit is daarnaast leidend in de ontwikkeling van een Zweedse kwantumcomputer.

Over EBSCO Information Services
EBSCO Information Services (EBSCO) is de toonaangevende leverancier van discovery-oplossingen met ruim 11.000 klanten in meer dan 100 landen. EBSCO Discovery Service™ (EDS) is de oplossing waarin via één zoekvenster snel en gemakkelijk in de volledige informatiecollectie van een organisatie gezocht kan worden en die relevantiebepaling van ongeëvenaarde kwaliteit en uitgebreide maatwerkmogelijkheden biedt. EBSCO is tevens gerenommeerd leverancier van online wetenschappelijke content met een aanbod van onder meer honderden databanken, historische archieven, point-of-care informatie en tools voor corporate learning. Daarnaast is EBSCO erkend speler op het gebied van dienstverlening rondom informatiebeheer en –toegang met beheerdiensten voor meer dan 360.000 tijdschriften en uitgeverspakketten en toegang tot ruim 1.000.000 e-books. EBSCO Information Services is een divisie van EBSCO Industries, Inc.

“Het implementatieteam van EBSCO werd een soort verlengstuk van ons eigen team, en de goede samenwerking heeft ons door deze migratie, die anders was dan degene die we eerder hadden meegemaakt, geholpen. Het was een prettige leerervaring die tot een soepele transitie naar een compleet nieuw systeem heeft geleid.”