Om u een betere ervaring op onze website te geven, maken wij gebruik van cookies Voor meer informatie over hoe wij cookies gebruiken, kunt u ons privacybeleid raadplegen.

Tipje van de sluier: De COVID-19 Knowledge Accelerator (COKA)

Geplaatst op 28-07-2020 in Medisch


Dr. Brian Alper, Chief Medical Knowledge Officer bij EBSCO en oprichter van DynaMed®, introduceert een innovatief project voor het identificeren van wetenschappelijke kennis over COVID-19.

De COVID-19-pandemie stelt de medische en wetenschappelijke onderzoekscommunity voor veel uitdagingen. In het begin van de pandemie was er nog geen bestaande medische evidence specifiek over dit onderwerp. Nu schieten de evidence-rapporten echter als paddenstoelen de grond uit, en er is geen vaste manier om de informatie te identificeren en te classificeren. Voor de behandeling en preventie van COVID-19 zijn onderzoekers en medisch professionals afhankelijk van hun kennis over het SARS-CoV-2-virus, de pathofysiologie van de ziekte en de immuunrespons erop. Nieuwe ontdekkingen worden sneller dan ooit gedaan, en artsen en wetenschappers worden overweldigd door de gigantische hoeveelheid informatie over COVID-19 en de enorme druk om deze sneller dan ooit tevoren door te nemen.

Om te helpen deze uitdagingen het hoofd te bieden, heeft Brian S. Alper, MD, MSPH, FAAFP, FAMIA, Chief Medical Officer bij EBSCO en oprichter van DynaMed, de COVID-19 Knowledge Accelerator (COKA) opgericht. Dit initiatief brengt informatica-experts, engineers, beleidsmakers, medisch professionals en onderzoekers bijeen om gezamenlijk de beste manier te vinden om digitale wetenschappelijke kennis over COVID-19 te verwerken.

COKA heeft als doelstelling een standaardformat te ontwikkelen voor elektronische uitwisseling van evidence-data over COVID-19. Het initiatief bestaat uit mensen van over de gehele wereld en van een breed scala aan organisaties, van technologiebedrijven tot academische instellingen, medische organisaties, overheidsinstellingen, non-profitorganisaties en meer. De groep richt zich als eerste op twee projecten: het maken van een citatierepository waarin alle aan COVID-19 gerelateerde artikelen uit meerdere verschillende repositories geïdentificeerd en ontdubbeld zijn, en het publiceren van systematische reviews van de klinische uitkomsten van gerandomiseerde trials voor de behandeling van COVID-19 op een manier die anderen in staat stelt de verschillende onderdelen te hergebruiken voor doorlopende kennisontwikkeling en -verspreiding.

Heeft u interesse in deelname aan COKA? Bezoek deze pagina voor meer informatie over het project en hoe u zich aan kunt melden.

Share this: