1. Zou je ons om te beginnen iets over je achtergrond willen vertellen? Welke opleiding heb je gevolgd en hoe helpt dit in je dagelijkse werk als trainer bij EBSCO?

Ik heb een studie cultuurwetenschap/etnologie gevolgd en met succes afgerond. Omdat bibliotheken altijd al mijn interesse hadden, wilde ik me daarna graag in die richting verder ontwikkelen. Ik heb daarom in Schotland een Masteropleiding Library & Information Science (MLIS) gevolgd. Nadat ik deze opleiding voltooid had, heb ik een tijdje in de museumbranche gewerkt, waarna in 2011 EBSCO op mijn pad kwam.

De opleidingen die ik gevolgd heb, helpen me de behoeften van bibliothecarissen te begrijpen en hierop in te spelen. Daarnaast heb ik dankzij mijn studietijd een goed beeld van wat studenten zoeken voor hun onderzoek en wat voor hen belangrijk is.

2. Hoe ziet je werk bij EBSCO er op dit moment uit?

Ik werk meestal vanuit mijn kantoor aan huis. Ik ondersteun bibliotheken in de Benelux en in Duitssprekend Europa. Momenteel bestaat mijn werk voornamelijk uit het geven van online trainingssessies en webinars voor bibliotheekmedewerkers, maar ook voor eindgebruikers. Ik neem daarnaast ook algemene instructievideo’s op, en kan op aanvraag ook maatwerkvideo’s maken voor klanten.

Normaalgesproken bieden we ook trainingen op locatie bij onze klanten aan. Wegens de situatie rondom COVID-19 en de reisbeperkingen die hiermee gepaard gingen, hebben we dit de afgelopen periode helaas niet kunnen doen, en zijn we noodgedwongen volledig overgestapt op online instructiemethoden.

Mijn werk omvat tevens het bieden van ondersteuning en advies aan klanten via telefoon en e-mail. Ook houd ik me samen met mijn collega’s bezig met het aanvullen van de beschikbare informatie in de EBSCO Academy, onze nieuwe educatieve portal die ontworpen is om klanten te helpen hun kennis over onze producten en diensten te vergroten.

3. Welke producten en oplossingen komen aan bod in je trainingsagenda?

Ik geef trainingen over alle EBSCO-producten, waaronder databanken, EBSCO Discovery Service™, beheermodule EBSCOadmin™, boek- en e-bookbestelsystemen EBSCOhost®Collection Manager en GOBI®, en producten van onze partners zoals OpenAthens.

4. Hoe ondersteunen jouw trainingen de klanten van EBSCO en wat zijn de voordelen voor bibliotheken en gebruikers?

Eindgebruikers hebben vaak geen overzicht van de bronnen waartoe zij via de bibliotheek toegang hebben, en zijn zich vaak niet bewust van hoe zij hiermee snel en gemakkelijk de informatie kunnen vinden die relevant is voor hun studie en werk. Tijdens mijn trainingen toon ik hen de mogelijkheden en help ik hen in te zien hoe zij de bronnen kunnen gebruiken om hun onderzoek optimaal uit te kunnen voeren. Veel eindgebruikers zijn verbaasd over het gemak en de effectiviteit waarmee zij de bronnen kunnen gebruiken voor hun onderzoek.

De trainingen bieden ook voordelen voor bibliotheken. Uiteraard bieden we informatie over het gebruik en het beheer van hun EBSCO-producten, en daarnaast helpen de gebruikersgerichte sessies bij het promoten van de bronnen en het stimuleren van gebruik. Op aanvraag kunnen we tevens beknopte gebruikershandleidingen en ander marketingmateriaal aanleveren. Zo worden de bronnen onder de aandacht van gebruikers gebracht en wordt het gebruik geoptimaliseerd.

5. Hoe stel je je voor dat je werk er in de toekomst uit zal zien?

Mijn werkterrein bij EBSCO heeft zich constant ontwikkeld en zal dat ook in de toekomst blijven doen. Zo zijn er altijd nieuwe producten en oplossingen om je in te verdiepen. In de toekomst zullen bijvoorbeeld open-source-bibiotheekplatform FOLIO en Stacks steeds belangrijker worden. Ook het mobiele gebruik van bibliotheekcontent, bijvoorbeeld via de EBSCO-app, komt meer en meer aan bod. In de toekomst zal ook nog meer aandacht worden besteed aan het maken van tutorials en het ontwikkelen van trainingsmateriaal voor e-learning, in verschillende mediatypen. Ook hier zijn er interessante ontwikkelingen (b.v. EBSCO Academy).

Bekijk een overzicht van de online trainingssessies die Georg en zijn collega’s de komende periode geven, en meld u aan voor onze trainingsupdates om niets te missen!